Κατηγορίες
Γκυρίνης Παναγιώτης δήμαρχος Αλεξάνδρειας

Συμμετοχή του Δημάρχου Αλεξάνδρειας στη «Σύνοδο των Δημάρχων Ευρωπαϊκών πόλεων εναντίον του βίαιου Εξτρεμισμού» στο Ρότερνταμ

rottsindaci2016Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας συμμετέχει στη  «Σύνοδο των Δημάρχων Ευρωπαϊκών πόλεων εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού», στο Ρότερνταμ στις 8 & 9 Νοεμβρίου 2016 μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (CoE), του Δικτύου Πόλεων για την Αστική Ασφάλεια (Efus) και του Δημάρχου του Ρότερνταμ.

Η Σύνοδος προορίζεται να λειτουργήσει ως ετήσιο γεγονός για τους Δημάρχους αξιολογώντας την εμπειρία τους στις πόλεις τους, να προωθήσει την ανταλλαγή των καλών πρακτικών και ενός μόνιμου δίαυλου επικοινωνίας των Ευρωπαϊκών Πόλεων πάνω στα θέματα πολιτιστικού, κοινωνικού και δια-θρησκευτικού διαλόγου.

Η συνεδρίαση στο Ρότερνταμ θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν οι  σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση ασφάλειας στις χώρες που έχουν όμως σημαντική επίδραση στο τοπικό επίπεδο στα διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα θα παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών όσον αφορά τις τοπικές πρωτοβουλίες πρόληψης εναντίον του ριζοσπαστισμού και του βίαιου εξτρεμισμού.

Η αρχή έγινε πέρσι στο Άαρχους στην Δανία και φέτος είναι η 2η Σύνοδος που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Jean-Claude Frécon που εδρεύει στο Στρασβούργο και είναι το ανώτατο όργανο των  Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λαμβάνει δε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα δεδομένου ότι ο αξιότιμος Δήμαρχος του Ρότερνταμ κ. Αχμέτ Αμπουταλέμπ (Ahmed Aboutaleb) είναι ο πρώτος μαροκινός Δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης στην Ολλανδία, γνωστός για τις πρωτοπόρες απόψεις του για την θρησκευτική ανεκτικότητα και τον διαπολιτισμικό διάλογο, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η Ευρώπη σήμερα. Μαζί του στη Σύνοδο και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Λονδίνου κ. Σαδίκ Χάν (Sadiq Khan), πακιστανικής καταγωγής αυτός, για πρώτη φορά επικεφαλής της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Στη Σύνοδο αυτή η πόλη του Ρότερνταμ θα οργανώσει επισκέψεις σε περιοχές που μελετά και δρα προληπτικά (study visits) για τους συμμετέχοντες για να παρουσιάσει τις ενέργειες της.

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας συνεργάζεται τον τελευταίο χρόνο με το Φόρουμ των  Πόλεων για την Αστική Ασφάλεια (Efus) με τους οποίους βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης ως πλήρες μέλος του.  Απόρροια της συνεργασίας μας αυτής είναι και η παρούσα πρόσκληση, και με το δεδομένο πώς οι ελληνικές πόλεις όλο και περισσότερο γίνονται μέρη ενός κύκλου εξελίξεων και αντιδράσεων που ανησυχούν την Ευρώπη και τους κατοίκους της, χωρίς βέβαια να έχουμε στις πόλεις μας τα φαινόμενα και τις απειλές που εκτυλίσσονται  σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης, μας καλούν να συν-διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο μακριά από φοβικές προσεγγίσεις, μύθους και προκαταλήψεις.

Από την Ελληνική πλευρά έχουν προσκληθεί επίσης ο Δήμος Πέλλας, που συμμετέχει ενεργά στο Δίκτυο του Efus από το 2013 και σήμερα ο Δήμαρχός του κ. Στάμκος είναι μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Κυρίζογλου, ως Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. της Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώνει την περίοδο αυτή την μεγαλύτερη πίεση και την αγωνία όλων μας για τη διαχείριση ενός πρωτόγνωρου σε εμάς φαινομένου με πολλές παραμέτρους και παράγοντες, όπου εκτιμούμε πως μόνο με διάλογο, ανταλλαγές απόψεων, επικράτηση των ψύχραιμων φωνών και προώθηση θετικών πρωτοβουλιών θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε.

Η κίνηση αυτή με τη συμμετοχή μας στη διεθνή αυτή Σύνοδο των Δημάρχων, ουσιαστικά βάζει το Δήμο Αλεξάνδρειας μέσα στην πρώτη σειρά των Ευρωπαϊκών Πόλεων που συνεργάζονται και σχεδιάζουν για τα θέματα αυτά. Και όλα αυτά υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών, των κορυφαίων οργάνων και θεσμών της Ε.Ε.