Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας σεισμός

Σεισμοί και ένα κάρο ηλιθιότητες… (επανάληψη)

seismos-deltio-20161119_1Η σεισμική δόνηση του Σαββάτου 19/11 στο Κιλκίς (δείτε ΕΔΩ) και όσα γράφηκαν από αρκετούς ιστότοπους μέσα στην αγωνία των… κλικ και στην προσπάθεια για μια ανούσια και χωρίς όφελος για κανένα «πρωτιά» (πολύ περισσότερο για τους αναγνώστες), με έφερε στο νου μια παλιά ανάρτηση που είχα κάνει πριν από καιρό.

Το σημαντικό, και θα το πω για πολλοστή φορά, δεν πρέπει να είναι η ταχύτητα ή τα πολυπόθητα από πολλούς κλικ, like, «χεράκια», κοινοποιήσεις κλπ κλπ κλπ. Το σημαντικότερο όλων είναι ο σεβασμός σε αυτόν που σε εμπιστεύεται και που θέλει α) να μάθει κάτι που θα είναι «καρατσεκαρισμένο» από 1000 μεριές αλλά και β) που θα του προσφέρει πέντε πράγματα.

Δεν με αρέσει να επαναλαμβάνομαι (γιατί είναι κουραστικό πολλές φορές), όμως σε αυτή την περίπτωση, στην περίπτωση των σεισμών, θα επαναλάβω μια ανάρτηση που είχε γίνει τον Γενάρη του 2016, μετά από 2 δονήσεις που το επίκεντρό τους είχε προσδιοριστεί πως ήταν στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας:

—–

Δυο σεισμοί και ένα κάρο ηλιθιότητες… (είχε αναρτηθεί ΕΔΩ στις 23 Ιανουαρίου 2016)

seismografo2Και αφού τελειώσαμε με τις ηλιθιότητες σχετικά με τον σεισμό (όπως σωστά και ειρωνικά σχολίασε ένας φίλος, «πως έγιναν δύο σεισμοί χωρίς να έχει ζέστη;;;» – γιατί από τέτοια άλλο τίποτε σήμερα!!!) ας δούμε τώρα λίγο πιο σοβαρά το θέμα.
Δυο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην περιοχή της Αλεξάνδρειας. Δυο από τις εκατοντάδες δονήσεις που συμβαίνουν καθημερινά στον ελλαδικό χώρο – που είναι σεισμογενής – και είναι παρόμοιας έντασης. Τέτοιας έντασης σεισμοί λοιπόν συμβαίνουν καθημερινά. Απλά δεν γίνονται αντιληπτοί.
Στο δια ταύτα τώρα: η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 09:13 το πρωί του Σαββάτου. Είχε ένταση 2,4 ρίχτερ, το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια και το επίκεντρό του ήταν στην Αλεξάνδρεια.

Η δεύτερη δόνηση σημειώθηκε περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, στις 10:45. Επίκεντρο ήταν και πάλι η Αλεξάνδρεια, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρότερο (5 χλμ) ενώ το μέγεθός του προσδιορίστηκε στα 2,2 ρίχτερ. Τα μεγέθη είναι αυτά από τις «αυτόματες λύσεις» που έχουν τα πανεπιστήμια και τα ινστιτούτα που καταγράφουν τα φαινόμενα. Μετά από τον έλεγχο που θα κάνουν οι ειδικοί σεισμολόγοι τα μεγέθη πιθανόν και να αναθεωρηθούν.

Πάμε τώρα να δούμε και κάτι ακόμη, πιο σημαντικό (γιατί «εδώ είναι όλο το ζουμί»): Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας και την έκτη παγκοσμίως. Η γεωγραφική της θέση συμπίπτει με περιοχή του πλανήτη μας όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλα γεωτεκτονικά φαινόμενα όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρω-ασιατική λιθοσφαιρική πλάκα με αποτέλεσμα τη μεγάλη σεισμικότητα που παρατηρείται στη περιοχή αυτή.

Πώς να το κάνουμε τώρα, μπορεί να έχουμε το καλύτερο και πιο όμορφο «οικόπεδο» στον κόσμο, όμως έχει και αυτό τα… προβλήματά του!

Άρα, αντί να καθόμαστε και να ασχολούμαστε με το αν …είχε ζέστη και έγινε σεισμός ή με το αν κάποιος μας καταράστηκε και ο Εγκέλαδος χτύπησε μια περιοχή, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε διαβασμένοι και κυρίως προετοιμασμένοι. Γιατί ένας σεισμός μπορεί να χτυπήσει παντού και ανά πάσα στιγμή, σε όλο τον κόσμο.

Οπότε, μια ματιά ΕΔΩ, στις «Οδηγίες Προστασίας του Πολίτη από τους σεισμούς» (στο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας) θα μας βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή.
Όλα τα υπόλοιπα εμείς τα θεωρούμε γελοιότητες και άξια για να τα λέμε στα καφενεία και στις καφετερίες. Αυτά…