Κατηγορίες
διεθνή

Πέθανε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο

fidel-castroΤον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος της χώρας – και αδελφός του – Ραούλ Κάστρο.

Ο Φιντέλ, γνωστός και ως «Líder Máximo», πέθανε στα 90 του και ήταν ένας από τους πολιτικούς που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα. Ηγήθηκε της Επανάστασης της Κούβας που ανέτρεψε το καθεστώς του στρατηγού Μπατίστα το 1959, σε μια επανάσταση στην οποία συμμετείχε και ο Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα. Είχαν προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του Μπατίστα το 1953, η φυλάκισή του, η αμνήστευσή του και η φυγή στις ΗΠΑ και το Μεξικό και τέλος η επιστροφή του στην Κούβα το 1956. Οι δυνάμεις του Κάστρο ανέτρεψαν τελικά τον Μπατίστα και εισήλθαν στην πρωτεύουσα Αβάνα την 1η Ιανουαρίου του 1959.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο Κάστρο ήταν για πολλά χρόνια αυτό που κάποτε ειπώθηκε: «τα μάτια και τα αυτιά της Σοβιετικής Ένωσης στην αυλή των ΗΠΑ». Η εγγύτητα της χώρας του με τις ΗΠΑ και η πολιτική φιλίας προς την ΕΣΣΔ που ο Κάστρο ακολούθησε οδήγησαν στη επιδείνωση και τελικά στη διακοπή των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Μια διακοπή που διήρκεσε περίπου πενήντα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων: 1) αρκετές χιλιάδες Κουβανοί που διαφωνούσαν με τον Κάστρο και τις πολιτικές του έφυγαν από το νησί τους προς στη Φλόριντα, αναμένοντας την πτώση του που δεν ήλθε ποτέ, 2) έγιναν πολλές προσπάθειες ανατροπής του που ήταν ενορχηστρωμένες από τις ΗΠΑ και 3) η Κούβα έκανε πολλά άλματα προόδου σε συγκεκριμένους τομείς αλλά πήγε και προς τα πίσω σε άλλους τομείς.

castro-cuba1

Η κρίση των πυραύλων, το 1962, στην οποία ο ίδιος και η χώρα του ήταν οι πρωταγωνιστές, οδήγησαν στην κορύφωσή του τον Ψυχρό Πόλεμο (λίγο μετά από την ανέγερση του τείχους στο Βερολίνο) και τον κόσμο μια ανάσα από έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Ήταν στην ηγεσία του κουβανικού κράτους από πολλές θεσμικές θέσεις και για πολλά χρόνια, από το 1959 έως και το 2008, οπότε και τον αντικατέστησε επίσημα ο μικρότερος αδελφός του και μέλος του ΚΚΚ, Ραούλ (ο οποίος ασκούσε τα καθήκοντα αρχηγού κράτους ανεπίσημα και προσωρινά από το 2006).