Κατηγορίες
βιβλία-ταινίες-παρουσιάσεις

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα «Το παρελθόν κρατά πολύ» στη Αλεξάνδρεια

parousvilio-alekosxatzik-20161109Το «ταξίδι» παρουσίασης του νέου βιβλίου του Βεροιώτη δημοσιογράφου-συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστα συνεχίζεται στην Αλεξάνδρεια. Η παρουσίαση του στην Αλεξάνδρεια θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοέμβριου στις 7μ.μ στο Café-Bar CHOICE (στον πεζόδρομο Αλεξάνδρειας)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Σίμος Ανδρονίδης, υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
  • Βαγγελιώ Πολυμένου, φιλόλογος
  • Και ο ίδιος ο συγγραφέας

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου

Ένα τραγικό δυστύχημα με θύμα οικονομικό παράγοντα και κομματάρχη παλιάς κοπής. Περιουσίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και μεγάλωσαν στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Οι εφημερίδες στο κυνήγι της είδησης και του εντυπωσιασμού και ένας δημοσιογράφος που αναζητά την αλήθεια και την χαμένη του αξιοπρέπεια. Ένας μεγάλος έρωτας που ξεπηδά από τα συντρίμμια ενός παλιότερου και οικοδομείται βήμα – βήμα μαζί με την αναζήτηση των πραγματικών γεγονότων. Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης που αναζητά την ελπίδα της στην κυβέρνηση «της πρώτης φοράς αριστερά». Όταν τα φαινόμενα συχνά απατούν αλλά και η αλήθεια δεν μπορεί να ειπωθεί. Μία ιστορία που έχει τις ρίζες της στην Κατοχή ,τον διωγμό των Εβραίων, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ένα μυθιστόρημα που η αστυνομική πλοκή είναι αφορμή για γενικότερους κοινωνικούς – πολιτικούς σχολιασμούς για το σήμερα και το χθες. Και όλα αυτά γιατί το παρελθόν πάντα κρατά πολύ.

Σύντομο Βιογραφικό του Συγγραφέα

Ο Αλέκος Α. Χατζηκώστας γεννήθηκε στη Βέροια το 1960. Είναι δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας». Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες.

Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία:

-Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Ημαθίας (2003)- Αυτοέκδοση

-Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στον Εμφύλιο (2004)- Αυτοέκδοση

-Η Ημαθία στον Εμφύλιο 1946-1949 (2006)- Αυτοέκδοση

-Δυτικά του Αλιάκμονα (Διηγήματα- 2012)- Αυτοέκδοση

-Σχεδία Μνήμης (Διηγήματα- 2014) εκδόσεις Ars Poetica

Επίσης έχει συμμετέχει στους συλλογικούς τόμους:

-Ημαθία : Σκιαγραφώντας την ιστορίας της μέσα από τις συλλογές των ΓΑΚ (Έκδοση της ΕΜΙΠΗ 2014)

– Στη Βέροια του Μεσοπολέμου (Γ’ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας-Έκδοση ΕΜΙΠΗ 2015)

Έχει τιμηθεί με τον Α’ Έπαινο στον 4ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Δημήτριος Βικέλας» το 2011 για το διήγημα του «Κάποια Μεγάλη Πέμπτη στο χακί», καθώς και στον 6ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Δημήτριος Βικέλας» με το διήγημα του «Η Κυριακή της…Ορθοδοξίας».