Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας στις 25 Οκτωβρίου

dimsymv20161025Συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης 25 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας, με κύριο χαρακτηριστικό της τις πολλές απουσίες δημοτικών συμβούλων (τόσο από την πλειοψηφία όσο και από την αντιπολίτευση – για διάφορους λόγους).

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που ήταν εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη ενώ απαντήθηκαν και ερωτήματα της αντιπολίτευσης που είχαν να κάνουν με δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Για το θέμα ερωτήθηκε η Δημοτική Αρχή τόσο από τον αρχηγό της μείζονος μειοψηφίας όσο και από τους συμβούλους των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας.

Στα ερωτήματα απάντησε ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης, ο οποίος ανέφερε ότι τα όποιο προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και έχουν οδηγήσει σε προσωρινή δυσλειτουργία οφείλονται σε βλάβες που παρουσίασαν τα press-container  του Δήμου, τα οποία και κάνουν εδώ και λίγο διάστημα τη μεταφορά των απορριμμάτων από το Δήμο μας στα Γιαννιτσά. Τα απορρίμματα για ένα τετραήμερο δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθούν, δημιουργήθηκε προσωρινή συμφόρηση και όπως είπε ο δήμαρχος «σε τρεις μέρες θα υπάρξει αποκατάσταση».

Το συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη βράβευση του Δήμου στο “Best City Awards 2016” (για τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από πλευράς Δήμου) και όπως ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος θα γίνει προσπάθεια για αγορά και άλλων οχημάτων παρόμοιου τύπου. Προσδιόρισε δε το ετήσιο όφελος από τη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων περίπου στα οκτώ με δέκα χιλιάδες ευρώ, ενώ ανέφερε πως αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για διεκπεραίωση εργασιών που σχετίζονται με επιδόσεις εγγράφων κλπ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε επίσης στην παραχώρηση στην ΚΕΔΑ του χώρου μπροστά από το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο, ώστε να γίνουν εκεί οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της ΚΕΔΑ – για το διάστημα από 20 Δεκεμβρίου 2016 έως και 15 Ιανουαρίου 2017. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με τον Χρ. Αλευρά να σημειώνει ότι το θέμα σχετίζεται με το παγοδρόμιο, ενώ είπε πως υπάρχει αδυναμία της διοίκησης του Δήμου να κάνει κάτι διαφορετικό και να το προσφέρει στους δημότες. Επίσης ρώτησε για το κόστος του ρεύματος το 2015-2016.

Το θέμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015-2019 του Δήμου συζητήθηκε επί μακρόν. Την αντίθεσή τους (για διάφορους λόγους και σε διάφορα σημεία) εξέφρασαν οι αρχηγοί των παρατάξεων που έλαβαν το λόγο.

Όπως είπε ο δήμαρχος στο τέλος της εισήγησής του, «δυσκολίες υπάρχουν, εμείς θα το παλέψουμε, θεωρώ ότι θα τις ξεπεράσουμε» και χαρακτήρισε το Πρόγραμμα «ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο». Ο Γ. Σπυρίδης αναρωτήθηκε για τον χρονικό ορίζοντα και σημείωσε ότι πολλά έργα είναι τοποθετημένα προς το τέλος της περιόδου της διοίκησης Γκυρίνη – εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του. Ο Χρ. Αλευράς θυμήθηκε μια φράση που ειπώθηκε παλιότερα στο Δ.Σ. («γράμμα στο Θεό») για τα λεγόμενα «έργα Β’» ενώ είπε ότι τα λεγόμενα «έργα Α’» θυμίζουν συνέχεια έργων παλαιοτέρων διοικήσεων. Επίσης έκανε αναφορά για παράδειγμα στη μη επέκταση δικτύων μέχρι το Κλειδί. «Καλούμαστε να διαχειριστούμε τη μιζέρια που μας επέβαλαν και την αποδεχόμαστε» είπε στο τέλος της τοποθέτησής του.

Για το θέμα μίλησε και ο αντιδήμαρχος Κ. Ναλμπάντης. Κατηγόρησε την διοίκηση Δημητριάδη ότι βρήκε έτοιμες μελέτες και δεν έπραξε τίποτε ενώ απαντώντας σε αυτό ο πρώην δήμαρχος (και αρχηγός της αντιπολίτευσης) Φ. Δημητριάδης απάντησε λέγοντας ότι το όλο θέμα προσέκρουε στο ζήτημα με τους ισολογισμούς – απολογισμούς της Μελίκης και στη μείωση της συμμετοχής των Δήμων ειδικά από το 2011 και έπειτα.

Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν ψηφίστηκαν και πέρασαν από το Δ.Σ. είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία.