Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος βουλευτές

Απ. Βεσυρόπουλος: «Η άβολη αλήθεια για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα»

vesiropoulos-vouli2γράφει ο Απ. Βεσυρόπουλος (βουλευτής Ημαθίας – ΝΔ)

Η κυβέρνηση στην απόγνωση και στην αγωνία της να αλλάξει την ιδιαίτερα δυσμενή για αυτήν ατζέντα, εμφάνισε ως επιτυχία την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Υπάρχει φαίνεται, τέτοιο περίσσευμα απελπισίας στην κυβέρνηση, που το γεγονός, ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ, θεωρείται επίτευγμα. Ποια είναι όμως η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι, ότι ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλοι φόροι πληρώθηκαν με τρεις τρόπους:

1ον) Με δανεικά. Δηλαδή με τη χρέωση πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία,  οι πληρωμές φόρων μέσω πιστωτικών καρτών, έχουν αυξηθεί κατά 30 – 40% σε σχέση με πέρυσι. Το ζητούμενο είναι πόσα από αυτά, θα αποπληρωθούν στις τράπεζες, όσο η οικονομία παραμένει σε τέλμα.

2ον) Με την εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα. Αρκετοί Έλληνες πολίτες, εδώ και καιρό, πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις από τα «έτοιμα», δηλαδή από τις καταθέσεις τους. Σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι καλύπτουν και βασικές ανάγκες από τις αποταμιεύσεις τους, αντιλαμβάνονται όλοι γιατί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι καταθέσεις παρά την επιβολή capital controls εδώ και 15 μήνες.

3ον) Με συμψηφισμό των επιστροφών φόρου με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Μία  άβολη αλήθεια για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, είναι ότι οι πολίτες, χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες, εξοφλούν άπαξ  το σύνολο των φορολογικών οφειλών τους. Για αυτό και εμφανίζεται αύξηση των εσόδων σε σχέση με τις προβλέψεις.

Υπάρχουν όμως και άλλες αλήθειες, που σκόπιμα αποκρύπτει η κυβέρνηση, όπως:

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες αγγίζουν τα 6,3 δις ευρώ. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, κατάφερε μέσα σε 20 μήνες να αυξήσει κατά 2,4 δις ευρώ τα «φέσια» του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ποσοστό αύξησης 63%. Η κυβέρνηση, πολύ απλά, έχει κάνει στάση πληρωμών για να εμφανίσει πλεόνασμα.

– Το αφήγημα της κυβέρνησης για την ανάπτυξη που «έρχεται», συντρίβεται στην ίδια την πραγματικότητα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσαν στηρίζει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 1,8% του ΑΕΠ, προκειμένου να αποδώσει η αύξηση των εμμέσων φόρων που η ίδια επιβάλλει. Στην αύξηση των εξαγωγών που φέτος σημείωσαν μείωση -8% και στις επενδύσεις που η ίδια διώχνει. Όλα αυτά αποτελούν όνειρα θερινής νυχτός.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε προβλέψει ανάπτυξη και για το 2016, το οποίο κλείνει τελικά με ύφεση. Είχε προβλέψει άρση των capital controls για το τέλος του 2015. Μετά την μετέθεσε για την άνοιξη του 2016 και πλέον αγνοείται η τύχη της…

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του, είναι σε ευθεία σύγκρουση με την αλήθεια. Αποτελούν την επιτομή όχι μόνο της πιο λαϊκίστικης κυβέρνησης, που πέρασε ποτέ από τη χώρα αλλά και των ορισμό της πολιτικής εξαπάτησης των πολιτών. Αυτή η κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά, συσσωρεύει ερείπια, εξαντλεί τους πολίτες και την κοινωνία. Είναι ώρα για πολιτική αλλαγή. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, ένα νέο και μεταρρυθμιστή Πρωθυπουργό όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απόστολος Βεσυρόπουλος

Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής

Βουλευτής Ημαθίας