Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια προσφυγικό - μεταναστευτικό

Αλεξάνδρεια: ενημέρωση για το προσφυγικό (και το θέμα των σχολείων) από τον ΣΥΡΙΖΑ

syrizaalexandreia20161002Αντωνίου για το προσφυγικό και τις αντιδράσεις για τα σχολεία: «υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, υπάρχει και ευθύνη σε ένα κομμάτι και της πολιτείας για αυτό»

Ενημέρωση στα τοπικά ΜΜΕ και blogs για το θέμα του προσφυγικού (αλλά και το θέμα της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 2 Οκτωβρίου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αλεξάνδρεια.

Στην ενημέρωση παρευρέθηκε μόνο ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Αντωνίου, καθώς όπως γνωστοποιήθηκε οι άλλοι δυο βουλευτές Ημαθίας δεν στάθηκε δυνατόν να παρευρεθούν.

Αρχικά το λόγο έλαβε ο συντονιστής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας Στέργιος Μίχος ο οποίος, με αφορμή τα γεγονότα που έγιναν στην Αλεξάνδρεια με τα σχολεία και τις ανακοινώσεις των συλλόγων, είπε ότι θα πρέπει να απαντηθούν οι αγωνίες των γονέων και πως πρέπει να απομονωθούν οι ακραίες φωνές.

Στη δική του αναφορά στο προσφυγικό όπως καταγράφεται σήμερα (αλλά απαντώντας και σε ερωτήσεις που του τέθηκαν στη συνέχεια) ο βουλευτής Ημαθίας Χρ. Αντωνίου παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει έλλειμμα στην ενημέρωση του κόσμου ενώ έκανε λόγο για την πλειοψηφία που «έδειξε αλληλεγγύη» αλλά και για υφιστάμενη μερίδα συμπολιτών μας που «διακατέχεται από υφέρποντα ρατσισμό και ξενοφοβία». «Ελπίζουμε και αυτοί κάποια στιγμή να κατανοήσουν ότι αυτό που έγινε προσβάλει την πόλη μας, προσβάλει την Αλεξάνδρεια. Δεν είναι αυτή η Αλεξάνδρεια που φαίνεται προς τα έξω» είπε.

Αναφερόμενος ειδικά στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Αλεξάνδρειας είπε ότι τη στιγμή αυτή φιλοξενεί 410 πρόσφυγες, πως η κατάσταση σε θέματα υγιεινής εντός του κέντρου βελτιώνεται συνεχώς, πως σύντομα θα παραδοθούν προς χρήση χώροι υγιεινής που δεν θα είναι όπως οι υφιστάμενοι (χημικές τουαλέτες που θα αντικατασταθούν και νέες ντουζιέρες).

Όσον αφορά το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των ανθρώπων που φιλοξενούνται στο κέντρο, ανέφερε ότι το που αυτά θα παρακολουθήσουν μαθήματα είναι καθαρά θέμα υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό που είναι σίγουρο, όπως ανέφερε ο βουλευτής Ημαθίας, είναι ότι τα μικρά παιδιά 4-7 ετών θα πάνε σε μονάδες εντός του κέντρου ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά  (που είναι περίπου 60) θα πάνε σε σχολεία εκτός. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τετράωρα απογευματινά μαθήματα και θα παρακολουθήσουν ελληνικά, μια ξένη γλώσσα (ανάλογα με τη χώρα που θέλουν οι γονείς τους να πάνε – αγγλικά ή γερμανικά), μαθηματικά, υπολογιστές και γυμναστική.

Ρητά επεσήμανε ότι «κανένα παιδάκι δεν θα πάει στο σχολείο ανεμβολίαστο», είπε ότι μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν σύντομα και προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων (ειδικές προσλήψεις τις χαρακτήρισε) και πως θα γίνουν και προσλήψεις που θα σχετίζονται με την Υγεία. Για άλλες προσλήψεις, που θα γίνουν μέχρι τα τέλη του έτους, είπε ότι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξει το κριτήριο της εντοπιότητας, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. Όσον δε αφορά τη στέγαση των προσφύγων ανέφερε ότι οι σκηνές είναι προσωρινή λύση και πως θα τοποθετηθούν οικίσκοι.

Τα έξοδα για όλα αυτά όπως είπε βαρύνουν τον ΟΗΕ ή ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Το λόγο έλαβε και ο Π. Μπαμπέτας, πρώην εκπαιδευτικός και μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας. «(…) Οι φωνές που ακούγονται και σήμερα πιστεύω ότι είναι μια μειοψηφία. Ο λαός μας και η κοινωνία της Αλεξάνδρειας δεν νομίζω ότι έχει ρατσιστικές τάσεις» είπε, ανέφερε τη συμπαράσταση που έδειξαν οι νέοι και ο λαός της Αλεξάνδρειας σε άλλες περιπτώσεις και συνέχισε λέγοντας πως ίσως κάποιος φόβος να κυριάρχησε για λόγους υγείας και πως το ζήτημα αυτό θα ξεπεραστεί. «Πιστεύω ότι θα είναι μια παρένθεση αυτή η τοποθέτηση των συλλόγων, θα σκεφτούν πιο ώριμα (….) Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να δημιουργείς γκέτο σε μια κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαμπέτας επεσήμανε για τους πρόσφυγες κάτι σημαντικό, που ίσως και να το ξεχνάμε οι περισσότεροι: «(…) έχουν έρθει εδώ όχι από δική τους ευθύνη, αλλά από δική μας – και όταν λέω δική μας εννοώ την Ε.Ε. και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις βέβαια, οι οποίες είναι οπωσδήποτε υπόλογες για αυτό που συμβαίνει στη Συρία αυτή τη στιγμή».

Και σε αυτό έχει δίκιο ο Π. Μπαμπέτας, δεν ήρθαν εδώ από … σπορ οι πρόσφυγες. Φταίνε οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στη Μέση Ανατολή και τώρα στη Συρία δρουν άπειρες φατρίες και οργανώσεις (ακραίες ή μετριοπαθείς) που συγκρούονται μέσα σε ένα κλίμα ρευστών «συμμαχιών». Η κατάσταση αυτή έχει εξαναγκάσει χιλιάδες Σύριους να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Άσχετα αν οι κύριοι υπαίτιοι για την κατάσταση στη Συρία έχουν αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της, νομίζοντας πως μόνο με χρηματοδότηση – και μάλιστα λειψή – μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, σε στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα (που έχει και κοινωνικές επιπτώσεις).