Κατηγορίες
Οικονομία προσφυγικό - μεταναστευτικό

Άρχισαν τις “φωτοβολίδες” που συνδέουν χρέος και προσφυγικό…

prosf-alex20160403-1Τα λέγαμε πριν από καιρό (π.χ. ΕΔΩ) και ορισμένοι είχαν πει τότε ότι τα παραλέγαμε: στο τέλος θα ζητήσουν να κάνουν τράμπα το προσφυγικό με το χρέος. Ε, αυτό παίρνει σάρκα και οστά σιγά-σιγά.

Με δηλώσεις όχι κάποιου εκ των «μεγάλων» της ΕΕ αλλά με δηλώσεις του προέδρου μιας από τις χώρες που θεωρούνται πως αποτελούν τον… πίσω κήπο της Γερμανίας.

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν ήταν ξεκάθαρος σε δήλωση που έκανε. «Είμαστε στην Ελλάδα και η Ελλάδα έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και μεγάλο χρέος. Οπότε, αν γίνουν hotspot σε ελληνικά νησιά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα είδος αποπληρωμής για το ξένο χρέος», είπε ο πρόεδρος της Τσεχίας όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ.

Κάνοντας κι έναν διαχωρισμό μεταξύ πραγματικών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών που βρήκαν ευκαιρία και τρύπωσαν μεταξύ αυτών που όντως χρήζουν βοήθειας.

Δεν θα σταθούμε στο προσφυγικό και στο αν θα πρέπει να μείνουν ή να φύγουν όλοι, ή οι μισοί ή το ένα δέκατο, ή κανείς ή να μείνουν μόνο αυτοί που πραγματικά προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες κλπ κλπ κλπ. Αυτά καθορίζονται από διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις. Θα σταθούμε όμως στο γεγονός, στην ουσία της δήλωσης. Η οποία τι λέει; «Βολέψτε τους εσείς κάπως στη χώρα σας, εμείς να μην έχουμε ουδεμία ανάμειξη και κάτι θα κάνουμε και με το χρέος σας.

Δηλαδή τι; Ευθεία σύνδεση δυο προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έστω και με καθυστερήσεις ή με κάκιστους χειρισμούς και επιλογές πολλές φορές, προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της στο θέμα του προσφυγικού. Άλλοι είναι αυτοί που (σημείωσή μας: οργανωμένα και συνειδητά όπως σταδιακά δείχνουν τα πράγματα) δεν θα το κάνουν καθόλου…