Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος Κοινοβούλιο Οικονομία

Βεσυρόπουλος για προϋπολογισμό: “εκτός πραγματικότητας οι στόχοι του”

vesiropoulos-vouli2Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, έκανε ο βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ) Απόστολος Βεσυρόπουλος. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι κυβερνητικοί στόχοι «(…) δεν είναι απλώς υπεραισιόδοξοι αλλά εκτός πραγματικότητας».

Όπως είπε είναι εκτός πραγματικότητας επειδή η κυβέρνηση προσδοκά ανάπτυξη 2,7% στηριζόμενη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τη στιγμή που υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για νέους φόρους, άμεσους και έμμεσους, ύψους  2,5 δις. ευρώ. Και σημείωσε πως τα νέα φορολογικά βάρη έρχονται να προστεθούν στα δισεκατομμύρια των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το 2015 και το 2016 και υπερβαίνουν συνολικά τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Δηλαδή σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, με υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να στηρίζεις την ανάπτυξη στην προσδοκία αύξησης της κατανάλωσης και από την άλλη πλευρά να στηρίζεις το πρωτογενές πλεόνασμα σε νέους φόρους.  Όλα αυτά αποτελούν τον ορισμό της μη βιώσιμης πολιτικής. Όταν ο ένας στους δύο Έλληνες πολίτες χρωστάει στην Εφορία, τότε απέχουμε πολύ από την αίσθηση μιας χώρας που λειτουργεί και κινείται στα πλαίσια της κανονικότητας. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται στην κατανάλωση, όταν μάλιστα δεν συντρέχει καμία από τις προϋποθέσεις που ενισχύουν την ιδιωτική κατανάλωση. Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, νέες δουλειές, αύξηση του ΑΕΠ» υπογράμμισε ο Βουλευτής Ημαθίας.

Ακόμη, έντονη υπήρξε η αντίδραση του βουλευτή Ημαθίας, στα όσα ανέφερε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης, σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο. «Η Νέα Δημοκρατία, κατέθεσε μια τροπολογία για να δώσει προσωρινή λύση – ανάσα, σε ευάλωτα νοικοκυριά που δοκιμάζονται και η λύση που δίνουμε είναι προσωρινή μέχρι 31/12/2017. Σύντομα θα παρουσιάσουμε, ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους στην οικονομία. Εσείς  έστω και αυτή την προσωρινή λύση που σας καταθέσαμε δεν την κάνατε δεκτή. Σας παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, επίσης, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στην υπάρχουσα πολιτική κατάσταση, επισήμανε, ότι εξακολουθεί να υπάρχει κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που πυροδοτείται από αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματευόταν η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες του 2015 αλλά και τις επιδιώξεις της. «Όταν ο Πρωθυπουργός ή οι Υπουργοί της κυβέρνησης αποκαλύπτεται ότι συζητούσαν την εκτύπωση εθνικού νομίσματος, η δυσπιστία, η αστάθεια και η αβεβαιότητα ενισχύονται. Όταν Υπουργοί της κυβέρνησης συμπεριφέρονται εχθρικά απέναντι σε μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, το κλίμα αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας, ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Χρειάζεται μια ορθολογική και ρεαλιστική πολιτική, μια νέα και αξιόπιστη κυβέρνηση με συνεκτικό και βιώσιμο σχέδιο».