Κατηγορίες
βουλευτές Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Συναντήσεις στην Αθήνα για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας του 2016

rodakinaxymosΓια συναντήσεις στις οποίες συζητήθηκε το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας του 2016 πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 31 Αυγούστου στην Αθήνα ενημερώνουν με κοινό δελτίο τύπου οι βουλευτές Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ) Χρ. Αντωνίου και Γ. Ουρσουζίδης. Μια πρώτη συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Νίκου Αντώνογλου και στελεχών των Ομάδων παραγωγών των Νομών Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης, (Ταμπακιάρης, Λογγιζίδης, Γιαννακάκης, Στογιανννίδης, Μηνάς) παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Αντωνίου, Ουρσουζίδης, Σηφάκης και Δημητριάδης.

Ακολούθησε δεύτερη συνάντηση και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Αντώνογλου με τους αγρότες της Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης. Η συγκεκριμένη συνάντηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη άμεσης υπογραφής υπουργικής απόφασης (στα πλαίσια του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας) για να ξεκινήσει, παράλληλα με την διάθεση νωπού προϊόντος σε ευπαθείς ομάδες, και η χυμοποίηση των ροδακίνων σε πρώτη φάση.

Το Υπουργείο δεσμεύτηκε σε άμεση μετατροπή ποσότητας 6000 τόνων από νωπό σε χυμό, κάτι που οι παριστάμενοι αγρότες άκουσαν με ικανοποίηση καθόσον θα απορροφηθούν όλες οι ποσότητες που βρίσκονται στα ψυγεία. Ακόμη θα εξετάσει την τυποποίηση μέρους των ποσοτήτων δαμάσκηνων σε χυμό. Ο Υπουργός ενημέρωσε, ότι η τιμή του ροδάκινου στον παραγωγό από το πρόγραμμα επισιτιστικής από 01/01/2017 αυξάνεται από 27 λεπτά σε 37 λεπτά (πέραν των 20 λεπτών για μεταφορά και τυποποίηση που θα εισπράξει η Ομάδα Παραγωγών ή ο μεμονωμένος που θα συμμετάσχει).
Ακόμη ο Υπουργός παρότρυνε τους αγρότες να συνεχίσουν πιο εντατικά την δωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες όλων των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.