Κατηγορίες
Περισκόπηση

Μια οφειλόμενη απάντηση για ένα mail που δεν αναρτήθηκε

laptop002Παραλάβαμε χθες το μεσημέρι (και εμείς, όπως και άλλοι – αφού το mail είχε συνολικά 10 αποδέκτες) ένα email το οποίο έφερε τον τίτλο «Ανοιχτή Επιστολή», υπογράφονταν από κάποιο «Δημότη Αλεξάνδρειας» και απευθύνονταν προς το Δήμο Αλεξάνδρειας, το Α.Τ. Αλεξάνδρειας και κοινοποιούνταν και προς τα τοπικά ΜΜΕ και blogs.

Το περιεχόμενο της επιστολής είναι σημαντικό: θίγει τα κακώς κείμενα ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων, βάζοντας «στο κάδρο» 2-3 συγκεκριμένους ανθρώπους, σχεδόν όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες, ενώ μιλάει για αυθαιρεσίες που συμβαίνουν στην πόλη και σχετίζονται με τα μαγαζιά και τον τρόπο που λειτουργούν.

Επιλέξαμε να μην αναρτήσουμε το συγκεκριμένο mail (με κίνδυνο να μας πουν – για πολλοστή φορά από το 2007 που είμαστε μαζί σας – ότι «θάβουμε» πράγματα) για έναν και μόνο λόγο: η συγκεκριμένη «ανοιχτή επιστολή» είναι ανώνυμη. Αν εστάλη, όπως αναφέρεται στην αρχή της, με οποιονδήποτε τρόπο προς το Δήμο ή την Αστυνομία (παραλήπτες είναι αυτοί και στα ΜΜΕ απλά κοινοποιείται) σίγουρα σε αυτούς θα εστάλη με ονοματεπώνυμο.

Επίσης υπάρχει και ένα άλλο θέμα – το οποίο πιθανότατα οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε κιόλας: τα ανώνυμα σχόλια που κατά καιρούς όλα τα MME και blogs αναρτούν δεν είναι και τόσο… ανώνυμα. Έχουν ακριβή ταυτότητα, η οποία αν ψαχτεί και λίγο σε βάθος οδηγεί στον συντάκτη τους με ακρίβεια.

Ένα παράδειγμα του τι βλέπουμε εμείς (χωρίς να χρειαστεί να το ψάξουμε και πολύ) αμέσως μόλις στείλετε κάποιο σχόλιο δείτε παρακάτω:

sxolia

(πρόκειται για σχόλιο που εστάλη από εσάς και δημοσιοποιήθηκε σε συγκεκριμένη ανάρτηση. Στο τετραγωνάκι είναι η ip αυτού που σχολίασε τότε. Είπαμε, στο internet υπάρχουν ίχνη για οτιδήποτε κάνουμε εμείς οι μέσοι χρήστες. Κι αν χρειαστεί, οι Αρχές και οι πιο ειδικοί ημών μπορούν να βρουν τα πάντα)

Με το email το πράγμα δεν είναι και τόσο εύκολο όπως με τα σχόλια, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, άμεσα.

Εκεί θέλει και λίγο ψάξιμο για την ip κλπ κλπ κλπ. Όμως δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, τουλάχιστον εμείς. Οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί ελεύθερα να γράψει αυτό που θέλει (κρατώντας φυσικά κάποιους κανόνες που είναι σε όλους γνωστοί και ισχύουν παντού) και αυτό που θα γράψει να «ανέβει» στην Περισκόπηση. Αρκεί να υπάρχει ονοματεπώνυμο ή τρόπος για άμεση επαλήθευση της ταυτότητάς του.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το email αυτό: η ταυτότητα του γράφοντος είναι απαραίτητη…