Κατηγορίες
προσφυγικό - μεταναστευτικό

Με δημάρχους της Κ. Μακεδονίας συναντήθηκε ο γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας για τη φοίτηση των παιδιών των προσφύγων σε σχολεία

8raniaΣτην Αλεξάνδρεια υπολογίζεται ότι οι μαθητές που θα φοιτήσουν σε δημοτικό είναι περίπου 60 ενώ περίπου 40 είναι τα παιδιά που θα πάνε σε δομή (νηπιαγωγείο) που θα δημιουργηθεί εντός του κέντρου φιλοξενίας.

Συνάντηση με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας είχε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ώστε να τους ενημερώσει για το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων που φιλοξενούνται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Το πρόγραμμα (ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του οποίου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Υπουργείο Παιδείας) αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Προβλέπει τη δημιουργία περίπου 800 τάξεων σε όλη την Ελλάδα (με 10-20 παιδιά η κάθε μια). Τα μαθήματα θα γίνονται σε σχολεία που θα επιλεγούν από το υπουργείο.

Τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο θα παραμείνουν μέσα στα κέντρα φιλοξενίας όπου διαμένουν, ενώ αυτά που είναι σε ηλικίες δημοτικού και γυμνασίου θα φοιτήσουν σε σχολεία που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως τονίστηκε, δεν θα επιλεγούν ολοήμερα σχολεία ή άλλα σχολεία τα οποία λειτουργούν τις ώρες (απογευματινές) που θα φοιτούν οι μικροί πρόσφυγες, ενώ θα γίνονται και εμβολιασμοί σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας.

Όπως δήλωσε σε ρ/σ της Αθήνας ο κ. Παντής, «Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων που δεν θα έχουν εμβολιαστεί», επισημαίνοντας ότι αυτό αφορά και τα παιδιά των Ελλήνων. Το κόστος για την καθαριότητα και τη θέρμανση για τα σχολεία που θα ενταχθούν παιδιά προσφύγων, καθώς και για τη μεταφορά τους και τη φύλαξη των σχολείων, έχει εξασφαλιστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Από κάποιους δημάρχους ζητήθηκε, λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών που υπάρχουν σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται εντός των ορίων των δήμων τους, να υπάρξει ισοκατανομή.