Κατηγορίες
Γερμανία εκλογές Ελλάδα Μέρκελ

Θα έχει πολλά απονέρα η ήττα της Δωροθέας

merkel5Είναι άγνωστες ακόμη οι επιπτώσεις – τόσο σε εθνικό (ως προς τη Γερμανία) όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – της ήττας της Δωροθέας, στις τοπικές εκλογές που έγιναν στο ομόσπονδο κρατίδιο Μακλεμβούργου – Πομερανίας. Σε αυτές το κόμμα της Δωροθέας πάτωσε στην κυριολεξία, κι ας ήταν εκλογές που έγιναν στην «έδρα» της, στη δική της εκλογική περιφέρεια. Βγήκε τρίτο κόμμα, με τους σοσιαλιστές να είναι πρώτοι και το AfD (κόμμα που εσχάτως η ρητορική του στηρίζεται σε θέσεις κατά μεταναστών, προσφύγων κλπ).

Τι μπορεί να φέρει αυτή η ήττα για την Ελλάδα είναι ακόμη άγνωστο. Πάντως, όπως έχουμε γράψει εδώ και χρόνια, είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή το Ελληνικό χρέος (όπως το εννοούν οι «θεσμοί» – Επιτροπεία, η ΕΕ και οι υπόλοιποι) θα συνδεθεί εντέχνως με το θέμα των προσφύγων.

Θα τεθεί στη βάση του «σας σβήνουμε κάτι από το τεφτέρι, θα κρατήσετε κόσμο μακριά από τις χώρες μας». Εκεί θα καταλήξουμε, θυμηθείτε το! Στην αρχή θα το πάνε… καλλιτεχνικά, θα αρχίσουν οι δηλώσεις δυσφορίας για την αντιμετώπισή του προβλήματος από την Ελλάδα, μετά θα συνεχίσουν με πιέσεις όπως και όπου μπορούν (οικονομικές κυρίως, που θα σχετίζονται με τις δόσεις), και στο τέλος – όποτε κι αν κρίνουν πως θα είναι αυτό – θα μας το πουν στα ίσια.

Γιατί ουδείς εν ενεργεία πολιτικός στην Ευρώπη θέλει να δει το ποσοστό του να πηγαίνει στα τάρταρα για το προσφυγικό που τόσο τραγικά και επιδερμικά αντιμετωπίζει η ΕΕ, εφόσον μπορεί να κάνει το απλό: να φορτώσει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα το πρόβλημα, αφήνοντας εκτός κάδρου τη δική του χώρα. Και εμφανιζόμενος μετά ότι το έλυσε. Μόνο που η λύση, όπως τη σκέφτονται, θα είναι επιβάρυνση της ήδη επιβαρυμένης – με αριθμό μεγαλύτερο από αυτόν που πραγματικά αντέχει –  Ελλάδας.