Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας παιδεία προσφυγικό - μεταναστευτικό

Η ένταξη μικρών προσφύγων στα σχολεία προκαλεί προβλήματα – πρέπει να δοθεί η σωστή λύση, άμεσα

8raniaΚαι σε τοπικό επίπεδο διαφαίνεται πως δημιουργούνται ή θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω της απόφασης να ενταχθούν στα σχολεία τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο ΚΠΦΠ Αλεξάνδρειας  – τα οποία οξύνονται περισσότερο, αφού σε αυτά εμπλέκονται και άσχετοι θεσμικά που δεν έχουν κανέναν λόγο να μιλάνε και να καλύπτουν με τη δράση τους τους καθ’ ύλη αρμόδιους.

Ήδη, εδώ και ημέρες, υπάρχουν αντιδράσεις από γονείς του 2-6ου Δημοτικού Σχολείου ενώ το ίδιο θέμα μάθαμε πως απασχόλησε και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας.

Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να φοιτήσουν τα πιο μεγάλα παιδιά προσφύγων στο κοντινότερο, προς το Κέντρο Φιλοξενίας που βρίσκονται, δημοτικό σχολείο. Σε ειδικά τμήματα που θα λειτουργούν τα απογεύματα, όταν δεν θα κάνουν μαθήματα τα δημοτικά. Αυτό και τίποτε άλλο.

Σε πολλά σημεία της Ελλάδας όμως οι γονείς (εύλογα) ανησυχούν και προβάλλουν ως πρόβλημα τον εμβολιασμό των μικρών προσφύγων ενώ οι σύλλογοι γονέων (όταν ξεφεύγουν από ρατσιστικού τύπου δικαιολογίες) προβάλλουν το θέμα της καθαριότητας και της έγκαιρης προετοιμασίας του σχολείου για την επόμενη ημέρα.

Το όλο θέμα δίνει με τη σειρά του τροφή σε πολιτικούς χώρους των άκρων (και των δυο άκρων) και σε μια σειρά από παιχνίδια που παίζονται – με άλλους σκοπούς – στις πλάτες των παιδιών και των γονέων.

Η κυβέρνηση οφείλει ΑΜΕΣΑ να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα της ένταξης των μικρών προσφύγων στα σχολεία. Να το στείλει πίσω, ώστε να βρεθεί ο χρόνος και να προχωρήσει έγκαιρα, τόσο στην υγειονομική θωράκιση (με ενδελεχείς εξετάσεις και εμβολιασμούς) όσο και στην ενίσχυση των Δήμων (με την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό καθαριότητας – αφού η Επιτροπεία είναι ζόρικη με τις προσλήψεις –  που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο τα απογεύματα με τα σχολεία στα οποία θα πηγαίνουν τα παιδιά των προσφύγων).

Μόνο με αυτές τις δυο κινήσεις, που πρέπει να γίνουν άμεσα, θα μπορέσουν και τα παιδιά να πάνε σχολείο αλλά και οι τοπικές κοινωνίες να ησυχάσουν, να εξασφαλίσουν αυτά που πρέπει για τα παιδιά τους και στο τέλος να απομονωθούν και οι ακραίοι που θέλουν να κάνουν παιχνίδια στις πλάτες όλων, βασιζόμενοι στις φοβίες, στις ανησυχίες και στην ένταση.

Και στο κάτω – κάτω, αν το δούμε απλά, μακροπρόθεσμα πρέπει όλα τα παιδιά να μπουν σε μια αίθουσα σχολείου για να μάθουν γράμματα, για να ανοίξουν τα μυαλά και οι ορίζοντές τους. Και όχι μόνο αυτά τα παιδιά, των προσφύγων. Υπάρχουν χιλιάδες Ελληνόπουλα που είτε δεν πάνε καθόλου στο σχολείο, είτε το σταματούν μετά από λίγα χρόνια φοίτησης.

Οι Ταλιμπάν, οι ισλαμιστές, οι ακραίοι, οι φασίστες, οι ρατσιστές, οι ξενοφοβικοί και όλα αυτά τα… «λουλούδια» που δρουν οπουδήποτε στον κόσμο σήμερα βασίζονται στην αμορφωσιά. Αν οι άνθρωποι έχουν πνευματικά εφόδια και γνώσεις δεν θα πάνε να ενταχθούν στις τάξεις οποιουδήποτε από αυτούς, που παρουσιάζει τα πράγματα όπως θέλει. Το αντίθετο, θα βρεθούν απέναντι τους.

Μήπως άραγε είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο όλα αυτά τα “λουλούδια”, όπως κάποιοι άλλοι κατά τον Μεσαίωνα φοβόντουσταν μη μορφωθεί ο κόσμος και χαθούν κάθε είδους πρωτεία και προνόμια;;;