Κατηγορίες
εκδηλώσεις Ημαθία

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας στη Βέροια, στις 18 Σεπτεμβρίου

mikrasiatikosellinismosΥπό την αιγίδα της Π.Ε Ημαθίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Οι εκδηλώσεις γίνονται για να τονιστούν ιδιαίτερα τα γεγονότα της δραματικής εκείνης περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες από τους Τούρκους. Διωγμοί που οδήγησαν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας στην προσφυγιά.

Στις 10,30 το πρωί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πέτρου και Παύλου Βεροίας, τέλεση μνημόσυνου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των σφαγιασθέντων αδελφών μας κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Θα ακολουθήσει ομιλία εντός του Ιερού Ναού  από τον κ. Εμμανουηλίδη Απόστολο, μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης, στην Πλατεία Ωρολογίου.

Για την ημέρα αυτή εθνικής μνήμης ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης προέβη στην εξής δήλωση: «Την Κυριακή ο απανταχού της γης Ελληνισμός κλείνει ευλαβικά το γόνυ στους δολοφονημένους από τον Κεμάλ προγόνους μας, στην Σμύρνη, το Αϊβαλί, την Προύσα και σε όλη την μικρασιατική γη.

Προσευχόμαστε μαζί με τους Αρχιερείς και τους Ιερείς μας ο Άγιος Θεός να τους αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων, διατρανώνοντας την απαίτηση μας ο πολιτισμένος κόσμος να αναγνωρίσει επιτέλους την Γενοκτονία, που επιτέλεσαν οι Τούρκοι στους Ρωμιούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Στην Σμύρνη,94 χρόνια πριν, δεν υπήρξε «συνωστισμός», αλλά δολοφονίες βρεφών, βιασμοί και λεηλασίες. Ας είναι αιωνία η μνήμη των μαρτυρικώς τελειωθέντων προγόνων μας».