Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια

Παραίτηση της Β. Δημητριάδου από την προεδρία του συλλόγου γονέων του 1ου-5ου Δημοτικού Αλεξάνδρειας: «η απόφαση εξυπηρετεί μόνον λογικές που είναι ξένες σε μένα»

vana-dimitriadouΠαραιτήθηκε από τη θέση της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας, Βάνα Δημητριάδου, μετά από όσα συνέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου στο προαύλιο του σχολείου.

Τις προηγούμενες ημέρες, και με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου να χρησιμοποιηθούν σε όλη τη χώρα δημοτικά σχολεία για να φοιτήσουν τα παιδιά προσφύγων, είχαν συγκληθεί τα Δ.Σ. συλλόγων γονέων και κηδεμόνων πολλών σχολείων, μεταξύ αυτών και του 1ου – 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας (παρά το γεγονός ότι εκ του νόμου δεν προκύπτει από πουθενά πως πρέπει να ζητείται η γνώμη των συλλόγων για το συγκεκριμένο θέμα).

Το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων του συγκεκριμένου σχολείου αποφάσισε να συγκληθεί γενική συνέλευση των γονέων, ώστε να εκφέρουν και αυτοί την άποψή τους, για το συγκεκριμένο θέμα. Κατά τη συνέλευση ανταλλάχθηκαν απόψεις – κάποια στιγμή το πράγμα ξέφυγε και ακούστηκαν και μύριες όσες βλακείες, και στο τέλος διεξήχθη ψηφοφορία μεταξύ των γονέων και των κηδεμόνων για το αν αποδέχονται ή όχι παιδιά προσφύγων στο σχολείο. Η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε κατά.

Σε σχετική ανακοίνωση της η (πρώην πλέον) πρόεδρος του συγκεκριμένου συλλόγου γονέων και κηδεμόνων – η οποία κατά την ψηφοφορία τάχθηκε υπέρ της φοίτησης παιδιών προσφύγων στο σχολείο – αναφέρει τα ακόλουθα:

Μετά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην διάρκεια της συνέλευσης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων προέκυψε μια, κατά τη γνώμη μου απόφαση που δεν συνάδει τόσο με την κείμενη νομοθεσία όσο και με την ανθρωπιά που πρέπει να μας διακρίνει στην πράξη και όχι στα λόγια.

Η απόφαση της συντριπτικής, δυστυχώς, πλειοψηφίας των γονέων που παραβρέθηκαν είναι να μην επιτραπεί να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα που φιλοξενεί η πόλη μας στο σχολικά συγκρότημα του 1ου δημοτικού σχολείου. Μια απόφαση που αν μη τι άλλο δεν εκφράζει τα δημοκρατικά αισθήματα που με διακατέχουν τόσο ως πολίτη αυτού του τόπου όσο και ως γιατρό που έχω ορκιστεί να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους συνανθρώπους μου. Εξ άλλου, αυτό έκανα ορισμένες φορές προς τους πρόσφυγες μαζί με τον σύζυγό μου και άλλους εθελοντές όταν οι πρόσφυγες είχαν εγκλωβιστεί στον ΣΕΑ Πλατάνου τον περασμένο Μάρτιο.

Δεν θέλω να αναφερθώ στις συνθήκες της γενικής συνέλευσης αναλυτικά αλλά πρέπει να επισημάνω ότι αυτή διεξήχθη κάτω από απειλές εναντίον μου και όσων ελαχίστων υποστηρίξαμε το αυτονόητο δικαίωμα να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα κάτω από τις διαδικασίες που το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπονήσει. Απειλές και ύβρεις εναντίον μου διότι ορισμένοι είχαν αποφασίσει να μην κάνουν συζήτηση και να ζητήσουν να ενημερωθούν, αλλά προσήλθαν στο σχολείο για να προπηλακίσουν.

sea-platanou-201502-giatroiΕπειδή εγώ και ορισμένοι άλλοι γονείς, δυστυχώς ελάχιστοι, υποστηρίξαμε όπως είπα παραπάνω το καθολικά αναγνωρισμένο δικαίωμα των παιδιών αυτών να φοιτήσουν όπως ο νόμος επιτάσσει, βρεθήκαμε μέσα σε μια δίνη που δεν ταιριάζει ούτε ανταποκρίνεται στον αξιακό μας κώδικα.

Μετά από αυτά πιστεύω ότι είναι μονόδρομος η παραίτησή μου από την θέση της προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου-5ου  Δημοτικού Σχολείου. Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να υλοποιήσω μια τέτοια απόφαση η οποία πέρα από το ότι δεν προβλέπεται από πουθενά, εξυπηρετεί μόνον λογικές που είναι ξένες σε μένα.

Βάνα Δημητριάδου

Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου-  5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας.”