Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος βουλευτές

Βεσυρόπουλος (Ημαθίας, ΝΔ): «Η ολιγωρία της Κυβέρνησης στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ»

vesiropoulos-vouli2Ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, αναδεικνύει την ολιγωρία και την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Υπογραμμίζει ότι, αν και η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παρέλαβε εγκατεστημένο το σύστημα εισροών – εκροών και ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα στο συγκεκριμένο τομέα, στους 20 μήνες της θητείας της.

Παράλληλα, τονίζει, ότι εδώ και 6 μήνες, θα έπρεπε να είχε εκδοθεί Κ.Υ.Α. και να είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων, προκειμένου να ελεγχθεί η διακίνησή τους σε όλα τα στάδια και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Για το θέμα, ο κ. Βεσυρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Ο κ. Τσίπρας, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Δ.Ε.Θ., δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για την απώλεια εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων.

 

Προκύπτουν, όμως, σοβαρά ερωτηματικά για την καθυστέρηση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων, που θα περιορίσει αποφασιστικά τη λαθρεμπορία και θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

 

 Ο κ. Τσακαλώτος έχει παραλάβει το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, που ο ίδιος συνέστησε, εδώ και 6 μήνες. Τι περιμένει;

 

Από το λαθρεμπόριο καυσίμων υπάρχει μια απώλεια εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Με αυτά τα έσοδα θα μπορούσε να είχε μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Θα μπορούσε να μην είχε αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ψιλά γράμματα όλα αυτά για την Κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Για αυτούς, η εύκολη λύση είναι μόνο η επιβολή φόρων και η περικοπή μισθών και συντάξεων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη και ασυγχώρητη ολιγωρία της κυβέρνησης στο θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων»

Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση επιβάλλει με ιδιαίτερη ευκολία νέους φόρους, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία και την ανεπάρκειά της να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Δεν δείχνει όμως την ίδια διάθεση για να προχωρήσει σε απλές και ουσιαστικές κινήσεις που θα περιορίσουν τη φοροδιαφυγή που συντελείται με το λαθρεμπόριο καυσίμων, τη στιγμή μάλιστα που παρέλαβε ένα έτοιμο και επαρκές νομοθετικό πλαίσιο και εγκατεστημένο το σύστημα εισροών – εκροών καυσίμων.

Εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών επιδεικνύουν μια περίεργη και απαράδεκτη ολιγωρία στο ζήτημα του διαγωνισμού που αφορά στη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων, παρά το γεγονός, ότι υπάρχει ήδη το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Το μόνο που είχε και έχει να κάνει η κυβέρνηση, είναι να εκδώσει τη σχετική απόφαση και να προκηρύξει το διαγωνισμό.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Υπουργός Οικονομικών, με απόφασή του από τις 3 Φεβρουαρίου 2016 συνέστησε ομάδα εργασίας για τη σύνταξη σχεδίου Κοινής Υπουργικής  Απόφασης. Η ομάδα εργασίας, ολοκλήρωσε το έργο της και παρέδωσε το πόρισμά της στον Υπουργό στις 8 Μαρτίου.

Προκαλεί ερωτηματικά, το γεγονός, ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ΚΥΑ και δεν έχει κινηθεί η διαδικασία διαγωνισμού για την μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων, κάτι που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην παρακολούθηση της διακίνησής τους σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας.

Το ζήτημα είναι μείζον, αφού εκτός όλων των άλλων, προκύπτει και μεγάλη απώλεια εσόδων.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο κ. Τσίπρας, το Σεπτέμβριο του 2014 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας το αλήστου μνήμης και εκτός τόπου και χρόνου «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»,  είχε προσδιορίσει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ την απώλεια των Δημοσίων Εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Υιοθετούσε ουσιαστικά, τη μελέτη του μετέπειτα Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα, ο οποίος είχε υπολογίσει την εν λόγω απώλεια εσόδων στα 2,5 δις ευρώ.

Αλλά η προσδοκία για έσοδα από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα δεν περιορίστηκε μόνο στα συνήθη προεκλογικά ψέματα του κ. Τσίπρα.