Κατηγορίες
διεθνή Ρωσία Συρία

Από το Ιράν επιτέθηκαν κατά του ΙΚ στη Συρία οι Ρώσοι

vomvarrus2016Ένα νέο δεδομένο (αναμενόμενο από κάποιους, από κάποιους άλλους όχι) καταγράφεται πλέον στον πόλεμο της Συρίας.

Ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Χαμαντάν του Ιράν και εξαπέλυσαν επιδρομές κατά θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και μαχητών του στις επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ και Ντέιρ αλ Ζουρ της Συρίας. Το γεγονός έσπευσε να επιβεβαιώσει και το ίδιο το Ιράν, με δηλώσεις αξιωματούχου του, μιλώντας για «ιρανο-ρωσική συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία».

Η πρώτη αυτή επίθεση από Ιρανικό έδαφος γίνεται βάσει συμφωνίας ….

που έχουν υπογράψει οι Ιρανοί με τους Ρώσους, οι οποίοι επιχειρούσαν μέχρι σήμερα από την αεροπορική βάση του Mozdok (Ρωσία), που βρίσκεται σε απόσταση 2.000 χλμ από τη Συρία – το ιρανικό αεροδρόμιο από το οποίο απογειώθηκαν οι Ρώσοι απέχει μόλις 700 χλμ από τον συριακό εναέριο χώρο.

Τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή αλλάζουν συνεχώς, οι ισορροπίες επίσης ενώ οι αναλυτές διεθνών σχέσεων από χώρες του εξωτερικού επισημαίνουν (δεδομένης και της κατάστασης στην Τουρκία) ότι οι συμμαχίες μεταξύ των «μεγάλων παικτών» που θα δούμε στο μέλλον θα είναι σε πολλές περιπτώσεις «αδιανόητες» με βάση όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.