Κατηγορίες
Κοινοβούλιο Νέα Δημοκρατία

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τις επικουρικές συντάξεις

vouliΕρώτηση για το θέμα των επικουρικών συντάξεων και την ημερομηνία καταβολής τους καέθεσαν βουλευτές της ΝΔ. Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Τη σκοπιμότητα του απίστευτου λογιστικού τρικ, που σκαρφίστηκε η κυβέρνηση, μετά την απόφαση της, να γίνεται η  πληρωμή των Επικουρικών συντάξεων κάθε δεύτερη εργάσιμη του επόμενου μήνα, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε μαζί με συναδέλφους του, ο βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές, επισημαίνουν, ότι στόχος της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Εργασίας,  είναι να καταβληθούν στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ για το 2016, 11 μηνιαίες συντάξεις, αντί για 12, δηλαδή να χάσουν μια σύνταξη.

Αυτό γίνεται για  να αποφευχθεί να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επαναφέρετε με το Νόμο 4387/2016, το οποίο θα σήμαινε, νέες μειώσεις στις συντάξεις, καθώς υπάρχουν τεράστια ελλείμματα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ( ΕΤΕΑ).

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει:

«Μετά την περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως παραδέχονται πλέον και οι κυβερνητικοί Βουλευτές, η κυβέρνηση έρχεται τώρα με άλλο ένα τέχνασμα, να πλήξει και όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ. Αποδεικνύεται περίτρανα, ότι η κυβέρνηση αυτή, όχι μόνο δεν κατάφερε να υπερασπίσει και να στηρίξει τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, αλλά συνεχίζει να τους απομυζεί οικονομικά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: Φοβερή κουτοπονηριά! Με την μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής των επικουρικών συντάξεων, ουσιαστικά “τρώγεται” μια σύνταξη για το 2016  και μετατίθεται το έλλειμμα στο 2017!!

Κύριε Υπουργέ,

Λόγω του ταμειακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ( ΕΤΕΑ), με λογιστικό τρικ,αποφασίσατε πλέον η πληρωμή των Επικουρικών συντάξεων να γίνεται κάθε δεύτερη εργάσιμη του επόμενου μήνα. Έτσι για το 2016 θα καταβληθούν 11 μηνιαίες συντάξεις με αποτέλεσμα οι δαπάνες του Ταμείου για πληρωμή συντάξεων να είναι μειωμένες κατά περίπου 250 εκ.€. Πίσω από την κίνηση αυτή θέλετε να αποφύγετε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επαναφέρατε με το Νόμο 4387/2016 σύμφωνα με τον οποίο ο Διοικητής του Ταμείου υποχρεούται να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις όταν το έλλειμμα υπερβαίνει το 0,5% των εσόδων του Ταμείου και να μεταφέρετε την εφαρμογή της ρήτρας στην επόμενη Κυβέρνηση.

Το παραπάνω λογιστικό τρικ έρχεται για να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα που έχετε δημιουργήσει παρά την αλόγιστη ρευστοποίηση αποθεματικών και την αύξηση εισφορών κατά 16,6%(από 6% σε 7%), τις μειώσεις τόσο στις καταβαλλόμενες συντάξεις 6% το 2015 και μέχρι 40% με τον επανυπολογισμό από 1/6/2016, όσο και από το νέο τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων με μειώσεις που ανέρχονται σε 37%.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1) Είναι αλήθεια ότι για τη χρήση του 2016 το ΕΤΕΑ θα καταβάλει 11 συντάξεις αντί 12 που κατέβαλε μέχρι σήμερα;

2) Πώς αιτιολογείτε τα τεράστια ελλείμματα του ΕΤΕΑ και τι προτίθεστε να πράξετε;