Κατηγορίες
Περιφεριακή Ενότητα Ημαθίας

Δήλωση Κ. Καλαϊτζίδη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οζώδους δερματίτιδας

kalaitzidis2015-1Αναφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών που απασχόλησε την Ημαθιώτικη κοινωνία, ξεσήκωσε αντιδράσεις, έφτασε ακόμη και στα δικαστήρια (κατά την ταπεινή μας γνώμη ο χειρισμός του θέματος, ειδικά στην αρχή, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «ο καλύτερος δυνατός»,) κάνει με δήλωσή του ο αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης.

Αναλυτικά η δήλωση του Κ. Καλαϊτζίδη είναι η εξής:

Η διαχείριση από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας της κρίσης  της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, η οποία βασάνισε επί μακρόν την τοπική επικαιρότητα,  υπήρξε επιτυχής.

“Μαζί με τους συνεργάτες μου, του Τμήματος Κτηνιατρικής, Πολιτικής Προστασίας, Τοπογραφίας- Εποικισμού και Αναδασμού και τη Νομική Υπηρεσία της Π.Ε Ημαθίας, κινηθήκαμε με μοναδικό στόχο να επιλύσουμε το πρόβλημα, με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει η τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως με το ελάχιστο προσωπικό, την στιγμή που η Ημαθία είναι η πρώτη περιφερειακή ενότητα στην χώρα στην παραγωγή βόειου κρέατος.

Στην  προσπάθεια αυτή  δεν προσπάθησα να φανώ αρεστός, λαϊκίζοντας, αλλά χρήσιμος   για το γενικό καλό.

Η επιλογή της υγειονομικής ταφής ήταν για εμάς λύση ανάγκης και όχι προτεραιότητα. Η δυνατότητα  αποτέφρωσης των άρρωστων ζώων  υπήρξε πρωταρχικός μας στόχος, αλλά ανέφικτος, εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων, τα οποία έπρεπε να εγκριθούν για τη νομιμότητα τους από την αρμόδια υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην  εκταμίευση τους.

Σε ολόκληρη τη χώρα, για 20.000 και πλέον μολυσμένα βοοειδή επιλέγει η μέθοδος της υγειονομικής ταφής για τους ανωτέρω λόγους. Η Ημαθία ήταν η μόνη περιοχή που ακολουθήθηκε η διαδικασία της αποτέφρωσης, αφού πετύχαμε χαμηλή τιμή ανά κιλό ζώου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο για την καταλυτική του συμβολή στην επίτευξη συμφωνίας αποτέφρωσης των αρρώστων ζώων, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Επίσης την συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής επικοινωνίας, η  οποία κάλυψε τα γεγονότα με πνεύμα ευθύνης και σοβαρότητας, αντιστεκόμενη στην γραφικότητα, τον λαϊκισμό και  τις κομματικές σπέκουλες.

Η  αποτέφρωση  προχωρά με κανονικούς ρυθμούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε επιτυχές τελικό αποτέλεσμα. 

Η ελληνική πολιτεία οφείλει άμεσα να αναπληρώσει το ελλιπές προσωπικό της Π.Ε Ημαθίας. Δεν είναι δυνατό να είμαστε ο πρώτος «νομός» σε παραγωγή ροδάκινων και βόειου κρέατος και να έχουμε ελάχιστους γεωπόνους και  κτηνιάτρους.

Η λογική  «και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη» συνδυασμένη με την «αφωνία» που επεδείχθη σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όλο αυτό το διάστημα, είναι κακός σύμβουλος για  πολιτικούς ταγούς της περιοχής μας.

Η κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ να αποζημιώσει  ΑΜΕΣΑ τους πληγέντες βοοτρόφους, δίνοντας τους την δυνατότητα να ξαναμπούν στις μονάδες τους, αλλιώς η οικονομική τους καταστροφή θα συμπαρασύρει  και μια σειρά επαγγελματιών  που ασχολούνται με την διατροφική αλυσίδα, στην παραγωγή και την διάθεση των βοοειδών.

Στις 9 Αυγούστου έστειλα σχετικό έγγραφο  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, ζητώντας του να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου των παραγωγών της Ημαθίας, καθώς και την ελαχιστοποίηση της απώλειας του εισοδήματος τους. Επίσης στις 22 Αυγούστου με σχετικό μου έγγραφο προς τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου, ζήτησα να μας γνωρίσουν τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ανοχή των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών και των Τραπεζών, στις οποίες εκρεμμούν άμεσες οφειλές και υποχρεώσεις τους. Τα έγγραφα επισυνάπτονται.

Κλείνοντας θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω τον βουλευτή Ημαθίας κ. Γιώργο Ουρσουζίδη για το θάρρος έκφρασης της γνώμης του, η οποία βασίστηκε σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε κομματικούς ωφελιμισμούς.

Κώστας Καλαϊτζίδης

Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας”