Κατηγορίες
τηλεόραση

Ο τηλε-καημός των ενδιαφερομένων

televisore 2 prskpsΩραίος καημός ο εντατικά προβαλλόμενος τις τελευταίες ημέρες από τα μεγάλα (γνωστά) συγκροτήματα ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ιστορία είναι γνωστή, η λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων λήγει τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, το ενδιαφέρον πολλών εκ των παλαιών καναλαρχών και αρκετών νέων (που είδαν φως και μπήκαν;;;) είναι μεγάλο, η Κυβέρνηση εμμένει σε συγκεκριμένο αριθμό αδειών, οι ενδιαφερόμενοι θέλουν περισσότερες άδειες κλπ κλπ κλπ.

Φυσικά όλα υπό τη σκιά της τεχνολογίας και μιας ιστορίας (του κλεισίματος της ΕΡΤ – που ξανάνοιξε μετά) που παίζει και αυτή το ρόλο της, αφού έγινε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ενώ ο κλειστός (τότε) δημόσιος φορέας διέθετε όλα τα εχέγγυα να συμμετάσχει σε έναν άλλο διαγωνισμό, αυτών για τις μεταδόσεις των καναλιών. Το αν η συζήτηση πήγε αλλού και το κλείσιμο της συγκεκριμένης δημόσιας εταιρίας το κατάπιαν αμάσητο οι περισσότεροι (κάποιοι μάλιστα το επικρότησαν), αυτό είναι ένα άλλο θέμα…

Όσο για τις άδειες που θα συζητηθούν, το λάθος των κυβερνητικών είναι ένα: περιόρισαν τον αριθμό τους.

Γιατί αν τα πάντα λειτουργήσουν σωστά και υπάρχει ο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ κρατικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα τότε όποιος είναι να μείνει στην τηλεοπτική αγορά ζωντανός θα μείνει και όποιος είναι να κλείσει θα κλείσει.

Τι θα μπορούσαν να ελέγξουν τα αρμόδια κρατικά όργανα; Ενδεικτικά ας αναφέρουμε: το περιεχόμενο εκπομπών, την αναλογία χρόνου διαφήμισης / προγράμματος,  την αναλογία χρόνου ελληνικού / ξένου προγράμματος, τις υποχρεώσεις για εσωτερικές παραγωγές και για παραγωγές τρίτων, και κυρίως τις οικονομικές συναλλαγές των καναλιών και τον τρόπο που «βγαίνουν» οι τηλεθεάσεις. Έτσι ίσως και να μπει μια σειρά – αρκεί να υπάρχει η βούληση να γίνουν πραγματικοί έλεγχοι. Και όποιος δεν θα συμμορφώνεται να του παίρνουν την άδεια. Απλά τα πράγματα, ουκ εν τω πολλώ το ευ.

Αν κάνουν συνεχείς ελέγχους στα παραπάνω και σε μια σειρά από άλλα πράγματα, οι αεριτζίδες και αυτοί που ευελπιστούν σε άλλα πράγματα και όχι μόνο στο στήσιμο μιας υγειούς επιχείρησης στα ΜΜΕ θα το κλείσουν σύντομα το μαγαζί τους, αφού έμμεσα τον αριθμό των καναλιών θα τον αποφασίσουν οι ίδιοι οι τηλεθεατές και το… τηλεκοντρόλ τους!