Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Οικονομία

Κυρώσεις από το ECOFIN σε Ισπανία και Πορτογαλία – καλούνται να πληρώσουν πολύ μεγάλα ποσά

ecofinΜε τη… χαρά έμεινε ο υπουργός των Οικονομικών της Πορτογαλίας, αφού του ήρθε μια «ανώμαλη» προσγείωση σχεδόν από το πουθενά και ο άνθρωπος έμεινε με το κασκόλ στο χέρι. Πήγε σε συνάντηση ως πρωταθλητής Ευρώπης και τελικά έφυγε με κυρώσεις κατά της χώρας του, λόγω υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Το ίδιο (κυρώσεις για τον ίδιο ακριβώς λόγο) πήγε στην πατρίδα του και ο Ισπανός ομόλογός του, αφού όπως λένε οι της Ε.Ε. οι δυο χώρες έχουν πρόβλημα με το όριο του 3% του ΑΕΠ τους για τα ελλείμματα.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται από το ECOFIN κυρώσεις σε χώρες για τον συγκεκριμένο λόγο. Μέσα σε 10 ημέρες οι δυο χώρες θα πρέπει να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αντιπροτάσεις τους (π.χ. να επικαλεστούν και να αποδείξουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στα υψηλά ελλείμματα), ώστε να αποσυρθούν οι κυρώσεις.

Η Επιτροπή, αν δεν γίνουν δεκτές οι αντιπροτάσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας, θα κληθεί να επιβάλει τις κυρώσεις – πρόστιμα στις δυο χώρες που αγγίζουν το 0,25% επί του ΑΕΠ τους (θα φτάσουν τα 2,2 δις ευρώ για την Ισπανία και τα 360 εκατομμύρια ευρώ για την Πορτογαλία). Αν γίνουν αποδεκτές οι αιτιάσεις των δυο χωρών και τελικά δεν καταβάλλουν τα ποσά, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει νέα χρονοδιαγράμματα και πιθανόν νέα μέτρα…