Κατηγορίες
Βέροια τοπική επικαιρότητα

Αντιδράσεις στη Βέροια για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου

veriaeisodosΤις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την πρόθεση να γίνει αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην πόλη της Βέροιας, έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση και οι αντιδράσεις «έρχονται» από παντού και με καταιγιστικό ρυθμό.

Ήδη το θέμα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, ενώ αποφασίστηκε μετά από πρόταση του Δημάρχου Βέροιας η δημιουργία επιτροπής αγώνα και η επίσκεψη στον υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά την ερχόμενη εβδομάδα – δείτε ΕΔΩ σχετικά.

Την άποψη τους για το θέμα εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, μεταξύ άλλων, η πρώην δήμαρχος Βέροιας Χαρ. Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη και η περιφερειακή σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα ενώ ο βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ) Απ. Βεσυρόπουλος έχει κάνει ερώτηση για το θέμα στη Βουλή (το κείμενο στο τέλος της ανάρτησης).

Στις ανακοινώσεις αναφέρονται τα ακόλουθα:

– Χαρ. Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη

Το έγγραφο που έλαβε ο Δήμος Βέροιας δεν είναι μόνο προσβλητικό και υποτιμητικό, γιατί δεν περιλαμβάνει αιτιολογία για την επικείμενη αποφαση του ΥΠΠΟ (ούτε ήρθε κάποιος για να το εισηγηθεί), αλλά είναι πραξικοπηματικό! Είναι υποτιμητικό και προσβλητικό για μια πόλη που απο το 1980 και μετά, σεβάστηκε, διατηρησε, πεζοδρόμησε, έκανε αναπλάσεις διατηρητέων περιοχών, ανέδειξε το ρωμαϊκό δρόμο, κι όλα αυτά με πολιτικό κόστος που δεν υπολόγισαν οι τοπικοί άρχοντες.

Ακούστηκαν ήδη πολλά και σημαντικά απο τους αιρετούς , αλλά και απο τον πρώην Δήμαρχο και όλους τους φορείς. Συνήθως ψάχνω για θετικά στοιχεία πριν μιλήσω, αλλά δυστυχώς εν προκειμένω δεν υπάρχουν, ακριβώς γιατί υπάρχει η προηγούμενη εμπειρία μου και προκειμένου να σας καταθέσω ένα επιμέρους παράδειγμα περι των κακών προθέσεων , παρίσταμαι οικειοθελώς, ως πολίτης στο Συμβούλιό σας.

Οι προθέσεις της αρχαιολογίας δεν είναι καλές. Πρώτα απ’ όλα μοιάζουν “περίεργες” γιατί ούτως ή άλλως, επειδή στο ιστορικό κέντρο μεταξύ άλλων υπάρχουν πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και εκ των πραγμάτων είναι πασίγνωστο οτι όλες οι πράξεις ελέγχονται απ’ την αρχαιολογία. Γιατί λοιπόν, η Προϊσταμένη, φαίνεται να έχει πρόβλημα με τη Βέροια;

Δεν πρόκειται να αξιοποιήσει τίποτε. Παραδείγματα πολλά απο τα υποέργα της αρχαιολογίας στην πρόσφατη Ανάπλαση: Βλέπετε καθημερινά πως χορταριάζει εγκαταλελειμένο το κομμάτι που δέσμευσε στο πάρκο απέναντι απο τους Αγ. Αναργύρους. Είδατε την τετράχρονη περιπέτεια του πάρκινγκ κάτω απο την Ελιά που τόση ανάγκη έχει η πόλη. Βλέπετε επίσης την είσοδο απο Νάουσα, όπου η μόνη της υποχρέωση ήταν να καθαρίσει και να φωτίσει το αρχαίο τείχος για να αναδειχθεί. Εμπόδια και εγκατάλειψη.

Δεν έχει καλές προθέσεις γιατί δεν την ενδιαφέρει η Βέροια. Άλλο παράδειγμα:

Το 2008 ξεκινήσαμε στενή συνεργασία μεταξύ Δήμου και ΙΖ ΕΠΚΑ. Προϊσταμένη τότε ήταν η κ. Μαρία Ακαμάτη. Εξαιρετική συνεργασία. Συνεργάστηκαν οι αξιόλογοι και γνωστοί αρχαιολόγοι κ.κ  Γιάννης Γραικός και Νεκτάριος Πουλακάκης με την αρχιτέκτονα κ. Κλεοπάτρα Θεολογίδου, επι χρόνια εργαζομένη στο ΥΠΠΟ, βραβευμένη μεταξύ άλλων για την κατασκευή του Βυζαντινού Μουσείου και εκείνη την εποχή επιστημονική συνεργάτιδα του Δήμου.

Για την προώθηση ΚΑΙ της τουριστικής κίνησης στην πόλη, η μελέτη στόχευε στην προβολή της ελληνιστικής και κυρίως ρωμαϊκής Βέροιας. Σήμερα προβάλει η Θεσσαλονίκη την “πόλη κάτω απο την πόλη…”. Εμείς αυτό, στη Βέροια, το είχαμε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Στο πλαίσιο λοιπόν, αυτής της συνεργασίας, έγινε ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη και την προβολή αρχαιοτήτων που διατηρούνταν σε 3 υπόγεια οικοδομών που είναι απαλλοτριωμένα απο το ΥΠΠΟ. (οικοδομές Βελτσίδη, Χαρωνιτάκη, Τσισμετζή)

Προκειμένου να αποκτήσουν πρόσθετο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη προβλέπονταν η οργάνωση εκθέσεων με θέματα ανάλογα του χαρακτήρα των αρχαιοτήτων και με τη βοήθεια πολυμέσων, και νέων τεχνολογιών!

Επιπλέον ξεκίνησε παράλληλα προσπάθεια για την ανάδειξη των υπόγειων στοών που διαθέτει η πόλη μας.

Κατα κοινή ομολογία ήταν καινοτόμος προσέγγιση, που ενθουσίασε την ειδική Γραμματέα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και η  οποία εξέφρασε την πρόθεση να χρηματοδοτηθεί το έργο απ το ΕΣΠΑ και μας παρήγγειλε να ωριμάσουμε άμεσα τη μελέτη για να έχουμε την ανάλογη χρηματοδότηση.

Την εποχή εκείνη εντάξαμε και το Πολυκεντρικό  Μουσείο της Βεργίνας..

Με την αλλάγή όμως της Προϊσταμένης Αρχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων τοπικά, το 2010, η σημερινή Προϊσταμένη που …θέλει  το καλό της πόλης και των κατοίκωνσύμφωνα με  το έγγραφό της, ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ και το ζήτημα σταμάτησε ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τη Βέροια, εκεί…

Σ’ημερα η Βέροια θα ήταν τελείως διαφορετική..Γι αυτό, αμφισβητώ ευθέως τις “καλές” προθέσεις του εγγράφου και των συντακτών του,  που όπως είπε ο Αντιδήμαρχος ούτε ο υπάλληλος που το έχει χρεωμένο στο ΥΠΠΟ δεν εμφανίζεται στο τηλέφωνο…!!!!!

Χρειάζεται να συσταθεί επιτροπή σοβαρών ανθρώπων, με επιχειρήματα και να μεταβεί άμεσα στον Υπουργό. ΑΜΕΣΑ.! Χρειάζεται προετοιμασία και πριν το ΚΑΣ και για μετά το ΚΑΣ εφ’ όσον αυτό το ζήτημα εξελιχθεί σε Υπουργική Απόφαση που το ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ.. Προφανώς θέλουν να μας πιάσουν σε καλοκαιρινό ύπνο και να περάσει το θέμα το Σεπτέμβρη απ’ το ΚΑΣ..Η πόλη πρέπει να έχει πολύ καλή ενημέρωση. Ο κάθε πολίτης. Το θέμα αφορά όλους μας. Και βέβαια, να μπούνε μπροστά και οι Βουλευτές….Που είναι;

– Νίκη Καρατζιούλα:

Λόγοι ανωτέρας βίας με υποχρέωσαν να απουσιάσω από την σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Τετάρτη 20/07/2016, στην οποία συμμετείχε πλειάδα φορέων του νομού και είχε θέμα την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας.

Επί του συγκεκριμένου θέματος θα ήθελα να καταθέσω δημοσίως την άποψή μου, θεωρώντας το υποχρέωσή μου και ως Περιφερειακής Συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας και ως Ενεργού Πολίτη. Στις καθημερινές επαφές με τους πολίτες είναι σύνηθες φαινόμενο το να γινόμαστε δέκτες παραπόνων για τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στον χαρακτηρισμό χώρων ως ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή μη. Δεν είναι δε λίγες οι περιπτώσεις που αυτοδιοικητικοί φορείς ή και επενδύσεις καλών προθέσεων, ακύρωσαν τα επενδυτικά τους σχέδια εξ αιτίας των καθυστερήσεων αυτών. Όμως εξ ίσου ισχυρό θεωρώ και το επιχείρημα της αρχαιολογικής υπηρεσίας του να μην καταστρέφεται πολιτιστικής κληρονομιά, αμύθητης αξίας οικονομικής ή και ιστορικής, με την λογική της «ανεξέλεγκτης εκσκαφής».

Οφείλει η πολιτεία, αφ ενός μεν να ορίσει αρχαιολογικούς χώρους αυτούς που πραγματικά έχουν περιεχόμενο άξιο φροντίδας με βάση την επιστημονική χάραξη των χώρων αυτών, παράλληλα όμως να ενισχύσει την αρχαιολογική υπηρεσία με προσωπικό ικανό να ολοκληρώνει τις διαδικασίες χαρακτηρισμού χώρων ή μη, σε σύντομο και λογικό χρόνο.

Συντάσσομαι απολύτως με την πρόταση δημιουργίας επιτροπής που θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για το θέμα και φυσικά θέτω τις δυνάμεις μου στην διάθεση της επιτροπής με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Δεσμεύομαι δε να φέρω το θέμα στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να έχουμε στην προσπάθειά μας και την στήριξη του Οργάνου.

– Απ. Βεσυρόπουλος (κείμενο ερώτησης στη Βουλή):

ΘΕΜΑ: «Διαδικασία αναοριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων στη Βέροια»

Κύριε Υπουργέ,

Είναι δεδομένος ο σεβασμός και η προσήλωση όλων, στην προστασία και στην ανάδειξη των μνημείων της ιστορίας μας αλλά και της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Στη Βέροια, τον τελευταίο καιρό, έχει προκληθεί αναστάτωση μετά από το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Δήμο Βέροιας, στο οποίο γνωστοποιείται η έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης – αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως της Βέροιας.

Μέχρι σήμερα, έχουν οριοθετηθεί ως αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές που γειτνιάζουν με ιστορικά μνημεία στην πόλη της Βέροιας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού όμως, στη διαδικασία αναοριοθέτησης των αρχαιολογικών   χώρων στην πόλη της Βέροιας, περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Βέροιας και μεγάλο τμήμα εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.

Όπως είναι φυσικό, στην αυτοδιοίκηση αλλά και στους πολίτες της Βέροιας, έχει δημιουργηθεί κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, όφειλε κατά κύριο λόγο να προχωρήσει σε ενημέρωση του Δήμου Βέροιας αλλά και των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας, δεν πρόκειται να συνδεθεί με την απαγόρευση δόμησης ή με την αλλαγή των όρων δόμησης και χρήσης γης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Ποιες εισηγήσεις έχει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας και γιατί δεν επεδίωξε συνεννόηση με το Δήμο Βέροιας.

2. Αν η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας επιφέρει αλλαγές στην άδεια δόμησης, στην αλλαγή των όρων δόμησης και στις χρήσεις γης. Μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου;