Κατηγορίες
επικαιρότητα

Σύσκεψη για την άρδευση περιοχών νότια του Αλιάκμονα έγινε στον Κολινδρό

syskepsi kolindros 20160704Στο σχεδιασμό προβλέπεται κατασκευή δύο φραγμάτων στο ρέμα «Κρασοπούλη» και κλειστός αγωγός μεταφοράς νερού.

Με τη συμμετοχή και του δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, στο Δημαρχείο του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, η πρώτη σύσκεψη των ενδιαφερόμενων φορέων για την άρδευση της περιοχής που βρίσκεται στη δεξιά όχθη – νότια του Αλιάκμονα. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας Χρήστος Αλευράς.

Σκοπός αυτής της πρώτης σύσκεψης, ήταν να κατατεθούν οι θέσεις και οι απόψεις των δύο Αντιπερειφερειών Ημαθίας – Πιερίας, των τριών Δήμων Βέροιας – Αλεξάνδρειας – Πύδνας Κολινδρού και της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο σχέδιο και για τον συντονισμό των ενεργειών και των δράσεων που απαιτούνται.

Tο διανομαρχιακό και διαδημοτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή δύο φραγμάτων (ένα για τη Δ.Ε. Μελίκης και ένα για τη Δ.Ε. Κολινδρού) στο ρέμα «Κρασοπούλη» για την άρδευση των περιοχών με μεγάλο υψόμετρο.

Επίσης, προβλέπει τη μεταφορά νερού με κλειστό αγωγό από τον Αλιάκμονα (από τη Βεργίνα της Ημαθίας μέχρι και το Κίτρος της Πιερίας) για την άρδευση των περιοχών με χαμηλό υψόμετρο.

Το σχέδιο όπως, παρουσιάστηκε, βρήκε σύμφωνους και ένθερμους υποστηρικτές τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας κ. Κωνσταντίνο Καλαιτζίδη, Πιερίας κ.Σοφία Μαυρίδου, τους Δημάρχους Αλεξανδρείας κ. Παναγιώτη Γκυρίνη, Πύδνας – Κολινδρού κ. Ευάγγελο Λαγδάρη, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Βέροιας κ. Αθανάσιο Σιδηρόπουλο.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Διευθυντής των φραγμάτων της ΔΕΗ στο Αλιάκμονα, κ. Αλέξανδρος Καραγιαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην υφιστάμενη κατάσταση και στις δυνατότητες παροχών όγκου νερού από τον Αλιάκμονα.

Στη συνέχεια, η εταιρία μελετών Υετός Α.Ε. παρουσίασε επιγραμματικά την σημερινή εικόνα σε θέματα άρδευσης και επικεντρώθηκε στα διαχειριστικά σχέδια υδάτων, που όπως είναι γνωστό, υπόκεινται σε αναθεώρηση κάθε τέσσερα (4) χρόνια, και η επόμενη αναθεώρηση ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2016.

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη η διαδημοτική αυτή περιοχή να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για άρδευση, υπό την προϋπόθεση ότι εγκαίρως θα συνταχθεί ένα συνολικό σχέδιο υποδομών για την άρδευσή της, που θα έχει προϋπολογίσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για τη περιοχή. Το σχέδιο θα αποτυπώνει τα υφιστάμενα αρδευτικά έργα, αλλά και τις αναγκαίες υποδομές στις υπόλοιπες εκτάσεις που πρέπει να αρδευτούν, καθώς και τις ποσότητες που απαιτούνται για τη συνολική άρδευσή. Η έγκαιρη εξάλλου προετοιμασία επιβάλλει να συνταχθεί ένας κατάλογος με αρδευτικά έργα, το στάδιο ωριμότητάς τους καθώς και ο τρόπος υλοποίησής τους.

 Για τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και για την πολύπλευρη εξέταση του όλου θέματος, ορίστηκε επιτροπή από στελέχη των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η οποία θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη σύσκεψη της εν λόγω επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αλεξάνδρειας στις 18 Ιουλίου.