Κατηγορίες
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος των προγραμμάτων αγωγής υγείας και ενημέρωσης σε σχολεία

8raniaΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για το διδακτικό έτος 2015-2016 ο κύκλος των προγραμμάτων αγωγής υγείας και ενημέρωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το προγράμματα αγωγής υγείας και ενημέρωσης που εκπονήθηκαν και υλοποιήθηκαν από τους ιατρούς του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Κ.Μ. σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας  και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας για το διδακτικό έτος 2015-2016  ήταν τα εξής:

  • «Η υγιεινή των χεριών» στα δημοτικά σχολεία
  • «Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» στα γυμνάσια
  • «Ενεργητικός αντικαπνιστής» στα γυμνάσια

Επίσης, για τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκαν και δύο ακόμη προγράμματα αγωγής υγείας και ενημέρωσης με τα εξής θέματα:

  • «Κουνούπια, ένα πρόβλημα για τον άνθρωπο και τη Δημόσια Υγεία»  στα δημοτικά σχολεία
  • «Μια ιστορία για κουνούπια που πρέπει να μάθουν τα παιδιά» στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και στο περιεχόμενο μετάδοσης της πληροφορίας έτσι ώστε τα μηνύματα  να γίνονται εύκολα κατανοητά στους μικρούς μαθητές, μέσα από τη χρήση εικόνων και αφήγησης με τη μορφή παιδικού παραμυθιού.

Οι φετινές δράσεις του Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έτυχαν, για μία ακόμη χρονιά,  ευρείας αποδοχής και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τους μαθητές, γεγονός που εξασφαλίζει τη συνέχισή τους και για το επόμενο διδακτικό έτος 2016 -2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το διδακτικό έτος 2015-2016,  7.725 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στα προγράμματα αγωγής υγείας και ενημέρωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα,  ενημερώθηκαν:

  • Σχετικά με την «Υγιεινή χεριών», 1.254 μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου
  • Σχετικά με τα «Κουνούπια, μια ιστορία που πρέπει να μάθουν τα παιδιά» και τα «Κουνούπια, ένα πρόβλημα για τον άνθρωπο και τη  Δημόσια Υγεία», 2.330   μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου
  • Σχετικά με τα «Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», 1.834 μαθητές γυμνασίου
  • Σχετικά με τον «Ενεργητικό αντικαπνιστή», 2.307 μαθητές γυμνασίου

«Το πρόγραμμα αγωγής υγείας και ενημέρωσης στους μαθητές της Κεντρικής Μακεδονίας έχει γίνει πλέον ένας θεσμός ο οποίος κάθε χρόνο σημειώνει και μεγαλύτερη επιτυχία. Όλα αυτά τα χρόνια, στο πλαίσιο της κοινωνικής μέριμνας, έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 50.000 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία από τους εξειδικευμένους επιστήμονες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στόχος μας είναι κάθε χρόνο τα προγράμματα αυτά να διευρύνονται  και να απευθύνονται σε περισσότερους μαθητές. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους επιστήμονες που συμμετέχουν στα προγράμματα ενημέρωσης και τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης για την άψογη συνεργασία μας» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα προγράμματα αγωγής υγείας και πρόληψης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  που εφαρμόζονται ανελλιπώς από το 2011, πραγματοποιούνται  με τη συμβολή και τη συνεργασία των διευθυντών των σχολικών μονάδων και έχουν εγκριθεί από τους αρμοδίους φορείς του Υπουργείου Παιδείας.

Αξίζει ακόμη  να τονιστεί ότι φέτος για πρώτη φορά λειτούργησε το «Δίκτυο Δράσεων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης», με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων και με κεντρικό συντονιστή το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης  Υγείας της Π.Κ.Μ.

Από τους επαγγελματίες υγείας του δικτύου που λειτούργησε στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Ημαθίας ενημερώθηκαν περίπου 1.700 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την «υγιεινή των χεριών» και τον «ενεργητικό αντικαπνιστή» ενώ από το διδακτικό έτος 2016-2017 θα προστεθεί και το θέμα των κουνουπιών στον προγραμματισμό υλοποίησης του «Δικτύου Δράσεων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης».