Κατηγορίες
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2016: σε 5 δόσεις – εκτός συμπληρωματικού φόρου τα αγροτεμάχια

casa6Διευκρινήσεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ δίνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών ενώ την ίδια στιγμή καθορίζεται τελικά πως οι δόσεις για την καταβολή του συγκεκριμένου φόρου θα είναι πέντε και η καταβολή τους θα ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε υπό το πρίσμα όσων ακούγονται και/ή δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, αναφέρονται τα ακόλουθα:

“1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.

3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους. Κι εδώ πρόκειται για μια οπισθοχώρηση προκειμένου να μην υπάρξει υψηλή επιβάρυνση.

5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν”.