Κατηγορίες
βιομηχανία

ΕΒΖ: κακουργηματική δίωξη σε βάρος 7 πρώην στελεχών της εταιρίας

ellviomzaxaris-siloplatyΤην κακουργηματική δίωξη εναντίον επτά πρώην στελεχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (της περιόδου 2007-2015) παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, μετά από έρευνα που διενήργησαν οι οικονομικές διωκτικές αρχές εντολή του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ πριν από λίγους μήνες.

Πέραν των επτά στελεχών διώκονται επίσης και τρεις επιχειρηματίες που κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν συναλλαγές με την ΕΒΖ.

O αντεισαγγελέας Εφετών ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος πέντε πρώην προέδρων της ΕΒΖ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών – ενώ αντιμέτωποι με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην κακουργηματική απιστία βρίσκονται δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της ΕΒΖ. Για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούνται οι πρόεδροι τριών εταιριών-πελατών της ΕΒΖ.

Στο πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό και με βάση το οποίο αυτός παρήγγειλε τη δίωξη γίνεται λόγος για ζημιά που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ από ανείσπρακτα υπόλοιπα των τριών ελεγχόμενων εταιριών. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, από τη συνεργασία με την πρώτη εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται ότι υπέστη ζημιά 38 εκατ. ευρώ., ενώ από τη δεύτερη ζημιώθηκε με 15 εκατ. ευρώ κι από την τρίτη με 1,5 εκατ. ευρώ.

Η δικογραφία αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαβιβαστεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, που θα καλέσει τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.