Κατηγορίες
περιβάλλον Πιερία

Αιγίνιο: ο οικισμός με τις περισσότερες φωλιές πελαργών στην Ελλάδα

pelargoi foliesΑργά αλλά σταθερά οι φωλιές πελαργών στους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού αυξάνονται κάθε χρόνο, αναφέρει ο  Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Κατά τις φετινές καταμετρήσεις φωλιών και νεοσσών που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Φορέας Διαχείρισης καταγράφηκαν πέντε νέες φωλιές, με τις οποίες ο συνολικός αριθμός των ενεργών φωλιών στο Εθνικό Πάρκο αυξήθηκε σε 146. Οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 39 οικισμούς πέριξ του Εθνικού Πάρκου.

Το χωριό με τις περισσότερες φωλιές πελαργών στην Ελλάδα παραμένει μακράν το Αιγίνιο Πιερίας, …

όπου φέτος μετρήθηκαν 39 ενεργές φωλιές –μία περισσότερη από πέρσι-  με 97 νεοσσούς. Στο συγκεκριμένο χωριό οι πελαργοί φέτος άρχισαν να φωλιάζουν και σε δέντρα, αντί των στύλων της ΔΕΗ που μας έχουν συνηθίσει. Ενδεχομένως οι πελαργοί ευνοούνται στο Αιγίνιο από την κοντινή απόσταση με τον υγρότοπο στο Δέλτα του Αλιάκμονα, όπου έχουν τη δυνατότητα να βρουν άφθονη τροφή.

Μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε το μικρό χωριό Άσπρος του Ν. Κιλκίς, όπου οι ενεργές φωλιές αυξήθηκαν σε 19 από 16 που ήταν το 2015.