Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση

Brexit: πέντε σενάρια με… ενδιαφέρον!

cartbrexit2Σας τα αναφέρουμε με τον δικό μας (γνωστό εδώ και τόσα χρόνια) τρόπο

Μα καλά, υπήρχε περίπτωση να μην υπήρχαν στο τραπέζι σενάρια που θα μετέτρεπαν το brexit σε bremain ;;; Είναι δυνατόν να είναι τόσο απροετοίμαστοι οι γραφειοκράτες του Λονδίνου;;;

Ελαφρώς «ναι, είναι δυνατόν!», αφού τέτοιο κάζο δεν το ανέμεναν,  αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το δημοψήφισμα-ψυχρολουσία υπάρχουν ήδη 5 (ολογράφως: πέντε) υποθετικά σενάρια για να γίνει η νύχτα-μέρα ή το αντίστροφο και να παρακαμφθεί η λαϊκή ετυμηγορία.

Με βάση λοιπόν την ασάφεια ως προς το Σύνταγμα (που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εθιμικό, αφού γραπτό δεν υπάρχει) και την έλλειψη προηγουμένου εξόδου μιας χώρας από το σαθρό οικοδόμημα της ΕΕ, στα διεθνή ΜΜΕ γράφονται τα εξής σενάρια, που σας τα αναφέρουμε με τον δικό μας (γνωστό εδώ και τόσα χρόνια) τρόπο:

1) ξανά δημοψήφισμα! Βαράτε αλύπητα δημοψηφίσματα, μέχρι να βγει το «σωστό» αποτέλεσμα! Ίσως και για αυτό να μην ενεργοποιούν οι Βρετανοί ακόμη το άρθρο 50. Τώρα, αν θα κάνουν καμιά 2-3 δημοψηφίσματα μέχρι να βγει το ποθούμενον, αυτό είναι δικό τους θέμα. Σε άλλες χώρες το ποθούμενον ήρθε με πιο συνοπτικές διαδικασίες και με μαχαίρια στο λαιμό.

2) να βαφτιστεί από τους ίδιους τους Βρετανούς το δημοψήφισμα μούφα (να ονομαστεί «μέτρο πίεσης») και να καθίσουν στο τραπέζι ξανά ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο για μια επαναδιαπραματευσούλα. Κερδισμένοι θα βγουν οι Βρετανοί, είναι σίγουρο, αφού έχουν ήδη προνομιακή σχέση με την ΕΕ και θα την κάνουν … προνομιακότερη!

3) να κάνει γαργάρα το δημοψήφισμα το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού στην ουσία στη χώρα δεν έχουν Σύνταγμα (γραπτό, εννοείται). Δηλαδή, δεν θα προχωρήσει το θέμα, ακόμη κι αν ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 50, γιατί τα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι γραπτά. Και τα γραπτά μένουν!

4) να πάνε σε εκλογές άμεσα και να βγει μια πρωθυπουργάρα που θα είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Και δεν θα ενεργοποιήσει ποτέ των ποτών τη διαδικασία…

5) με δικαιολογία τις …ανησυχίες της Σκωτίας και της Β. Ιρλανδίας (οι ελίτ των οποίων έχουν ήδη κάνει δηλώσεις ενώ οι κάτοικοί τους έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ της παραμονής σε μεγάλο ποσοστό) και με αφορμή να μη διαλυθεί το Ηνωμένον Βασίλειον, γίνεται πάλι … γαργάρα και το δημοψήφισμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου δεν λαμβάνεται υπόψη «δια λόγους εθνικού συμφέροντος που άπτονται με τη συνοχή του Κράτους».

Αυτάααα….

Τώρα, που θα κάστει η μπίλια και πως θα εξελιχθεί το θέμα, ο Θεός και η ψυχή Βρετανών και Ευρωπαίων. Πάντως η τεχνογνωσία υπάρχει: από Ελλάδα, από Πορτογαλία, από Ιρλανδία, από Δανία κλπ (που κάποιες φορές ζόρισαν αλλά η κάθε μια μπήκε στη θέση της με συγκεκριμένο τρόπο και μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).