Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα ΟΓΑ

358.300 θα είναι οι δικαιούχοι για τα προγράμματα του ΟΓΑ (διακοπές, βιβλία, θέατρα, οικον. ενίσχυση)

ogalogo2358.300 θα είναι για το 2016 οι δικαιούχοι που θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΟΓΑ που δίνει δωρεάν διακοπές και εκδρομές, κουπόνια δωρεάν εισιτήρια για θέατρα, κουπόνια για δωρεάν βιβλία, χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες καθώς και συμμετοχή σε σεμινάρια επιμόρφωσης νέων αγροτών.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου.

Όσων αφορά την κατανομή των δικαιούχων και τις προϋποθέσεις ανά πρόγραμμα:

– Στο πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού πενήντα εννέα χιλιάδες (59.000) άτομα εκ των οποίων: α) πενήντα πέντε χιλιάδες (55.000) άτομα να πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις), β) τέσσερις χιλιάδες (4.000) συνταξιούχοι, να πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) και μέχρι πέντε (5) απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος ιαματικού τουρισμού.

– Στο εκδρομικό πρόγραμμα τριάντα επτά χιλιάδες (37.000) άτομα εκ των οποίων δώδεκα χιλιάδες (12.000) να πραγματοποιήσουν 3ήμερες εκδρομές, και εικοσιπέντε χιλιάδες( 25.000) μονοήμερες εκδρομές.

– Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων εξήντα έξι χιλιάδες (66.000) άτομα.

– Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων εκατόν εβδομήντα πέντε χιλιάδες (175.000) άτομα να προμηθευτούν δωρεάν βιβλία της επιλογής τους, από τα συμβεβλημένα με τον Λ.Α.Ε./ ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.

– Στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες χίλια τριακόσια (1.300) άτομα.

Επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών είκοσι χιλιάδες (20.000) άτομα.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα:

Προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, εκδρομών, εισιτηρίων θεάτρου και δωρεάν παροχής βιβλίων έτους 2016:

– Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128Α’), όπως ισχύει, ή να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ή

– Να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.

– Να είναι όλα τα παραπάνω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης ΟΓΑ με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στα προγράμματα, ή

– Να είναι υπάλληλοι ή/ και συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ, που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις παροχές του Λ.Α.Ε. και καταβάλλουν μηνιαία ατομική εισφορά, το ύψος της οποίας είναι ίσο με το άθροισμα της ανώτατης μηνιαίας ατομικής εισφοράς των ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών για τον Λ.Α.Ε. και της αντίστοιχης κρατικής επιχορήγησης.

– Να είναι μέλη των οικογενειών των αμέσως παραπάνω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα, με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από το δικαίωμα του υπαλλήλου ή/ και συνταξιούχου πρώην υπαλλήλου ΟΓΑ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού:

– Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128Α’), όπως ισχύει, ή

– Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις παροχές του Λ.Α.Ε. και καταβάλλουν μηνιαία ατομική εισφορά, το ύψος της οποίας είναι ίσο με το άθροισμα της ανώτατης μηνιαίας ατομικής εισφοράς των ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών για τον Λ.Α.Ε. και της αντίστοιχης κρατικής επιχορήγησης.

– Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης ΟΓΑ με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες:

– Να είναι οι πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα της παροχής.

– Να έχουν, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, γεννήσει τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία να είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή να είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω ανεξαρτήτου ηλικίας. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2016.

– Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης ΟΓΑ με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

– Το ποσό του χρηματικού βοηθήματος και βραβείου καθορίζεται με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Λ.Α.Ε.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ανάληψης δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών:

– Να είναι οι συμμετέχοντες ηλικίας από 22 έως 45 ετών, άμεσα ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα της παροχής.

– Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης ΟΓΑ με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

——

Οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα του έτους 2016 και κάνουν χρήση μιας από τις προαναφερόμενες παροχές, δεν δικαιούνται δεύτερη παροχή μέσα στο ίδιο έτος, εξαιρουμένων αυτών της δωρεάν παροχής βιβλίων, εισιτηρίων θεάτρου, επιμορφωτικών σεμιναρίων, χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες.