Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια εκδηλώσεις προσφυγικό - μεταναστευτικό

Εκδήλωση του Συντονιστικού για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια

kouloglou alexandria 20160605 01Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαΐου η εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή για το προσφυγικό  του Δήμου Αλεξάνδρειας με αφορμή την παρουσία των προσφύγων στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αλεξάνδρεια.

Επρόκειτο για μια «βραδιά ευαισθητοποίησης και προβληματισμού» (όπως αναφέρθηκε) στην οποία καλεσμένος να μιλήσει ήταν ο ευρωβουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Στέλιος Κούλογλου – ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε και το ΚΠΦ προσφύγων της Αλεξάνδρειας.

Μιλώντας στην αρχή της εκδήλωσης – στην ουσία προλογίζοντας την ταινία μικρού μήκους «Welcome to Europe” και το ντοκιμαντέρ «Βρωμοέλληνες» που προβλήθηκαν – ο Κούλογλου ανέφερε για την επίσκεψή του στο 722: «Επισκέφτηκα το στρατόπεδο, έχω πάει και σε άλλα στρατόπεδα, φυσικά οι συνθήκες δεν είναι τέλειες – κάθε άλλο, αλλά είναι καλύτερες από οποιοδήποτε άλλο στρατόπεδο που έχω μέχρι τώρα επισκεφτεί και θεωρώ ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της σύμπνοιας που υπήρξε σε μεγάλο βαθμό στις τοπικές αρχές της πόλης, έτσι ώστε να υπάρξει ένα στρατόπεδο που να είναι κοντά στον αστικό ιστό, να μην είναι απομακρυσμένο.

kouloglou alexandria 20160605 07

Ο Στρατός και η Αστυνομία παίζουν καλό ρόλο … κρατούν πολύ θετική στάση, υπάρχουν εθελοντές από παντού και θεωρώ ότι μακάρι όλες οι τοπικές αρχές σε όλη την Ελλάδα να είχανε ακολουθήσει αυτές τις πολιτικές που ακολούθησε το δικό σας Δημοτικό Συμβούλιο».

Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή των 2 ταινιών ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήσεις στον καλεσμένο.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι οι παρατηρήσεις και οι επισημάνσεις που έγιναν από πλευράς κοινού σχετικά με το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων της Αλεξάνδρειας – που λειτουργεί εντός του στρατοπέδου 722.

Επισημάνθηκαν ελλείψεις που ακόμη και σήμερα υπάρχουν και κάνουν την ήδη δύσκολη ζωή των φιλοξενούμενων προσφύγων ακόμη δυσκολότερη. Άλλωστε τα προβλήματα που εμφανίστηκαν με τις βροχές είναι ακόμη «νωπά» και καταδεικνύουν ότι πρέπει να γίνουν μια σειρά από μικροπαρεμβάσεις (που δεν θα στοιχίζουν μια περιουσία) που έστω και προσωρινά θα λύσουν προβλήματα.

kouloglou alexandria 20160605 02

Αυτό όμως που ειπώθηκε – και εδώ είναι το «ζουμί» των επισημάνσεων – είναι το τι θα γίνει στο μέλλον. Ποια θα είναι η συνέχεια, αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι δυνατόν να φιλοξενούνται εσαεί σε σκηνές, σε ένα χώρο που έχει στηθεί για να μείνουν προσωρινά. Επίσης η επισήμανση πως ο χώρος αυτός θα πρέπει να αποδοθεί (όχι μόνο για τη χρήση του αλλά και στο κομμάτι της κυριότητάς του) κάποια στιγμή, μετά τη λήξη του επείγοντος κομματιού του προσφυγικού προβλήματος, στο Δήμο Αλεξάνδρειας. Από τον ίδιο τον Κούλογλου επισημάνθηκε η στάση Τοπικής Αρχής και κατοίκων (της συντριπτικής πλειοψηφίας τους, θα συμπληρώσουμε), που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες με αξιοσημείωτα ώριμο και ανθρώπινο τρόπο.

Όταν λοιπόν λήξει το επείγον του θέματος (της μετεγκαστάστασής τους από την Ειδομένη, την εξεύρεσης χώρων για τη μόνιμη εγκατάστασή τους κλπ) θα πρέπει οι τοπικοί βουλευτές να δουν ζεστά το ζήτημα της απόδοσης του χώρου στο Δήμο Αλεξάνδρειας, ώστε ο τεράστιος αυτός χώρος να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων.

kouloglou alexandria 20160605 04

Στην εκδήλωση που παρευρέθηκαν αρκετοί συνδημότες μας, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (και υπεύθυνος από πλευράς Δήμου Αλεξάνδρειας στο Συντονιστικό) Νίκος Μπρουσκέλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι (μέλη του Συντονιστικού) Όλγα Μοσχοπούλου και  Γιώργος Σπυρίδης ενώ σε παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ) Φρ. Καρασαρλίδου και Χρ. Αντωνίου.

kouloglou alexandria 20160605 03

kouloglou alexandria 20160605 05

kouloglou alexandria 20160605 01

kouloglou alexandria 20160605 06