Κατηγορίες
ανακοινώσεις Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΚΜ: αρχίζουν από Δευτέρα 6 Ιουνίου αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών στους ορυζώνες (και μια σημείωση)

kounoupiaaerosekasmoiΜε ανακοίνωσή της η ΠΚΜ γνωστοποιεί πως από 6 Ιουνίου οι αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Εμείς να σημειώσουμε πως τις τελευταίες ημέρες, σε πολλά χωριά του Δήμου Αλεξάνδρειας έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των κουνουπιών και της όχλησης που αυτά δημιουργούν (με όποιον κίνδυνο μπορεί να συνεπάγεται η παρουσία κουνουπιών), ίσως επειδή γίνεται καταπολέμηση με ψεκασμούς από το έδαφος σε σημεία έξω από οικισμούς – και τα κουνούπια επιλέγουν πιο «ασφαλή» για αυτά σημεία όπως οι κατοικημένες περιοχές.

Θα πρέπει να το δει αυτό η ΠΚΜ σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους.

Στη ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν οι εφαρμογές εναέριας προνυμφοκτονίας στα φυσικά συστήματα της Περιφέρειας (περιοχή Καλοχωρίου, Δέλτα Αξιού, Δέλτα Αλιάκμονα, Κορινός, Επανομή, Αγγελοχώρι) και από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και η πρώτη εφαρμογή στους ορυζώνες.

Οι ψεκασμοί εναέριας προνυμφοκτονίας, σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας στα φυσικά συστήματα άρχισαν εδώ και μία εβδομάδα (από τις 27 Μαΐου 2016) σε έκταση 10.000 στρεμμάτων.

Η πρώτη εφαρμογή στους ορυζώνες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 06 Ιουνίου και ώρα 05.30’ π.μ. με την προϋπόθεση κατάλληλων καιρικών συνθηκών.

Η συνολική έκταση αεροψεκασμού προβλέπεται να είναι 40.000 – 50.000 στρέμματα και περιλαμβάνει το αρδευτικό Χαλάστρας και Αγίου Αθανασίου στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, το αρδευτικό Αιγινίου στην Π.Ε. Πιερίας και το αρδευτικό Σερρών στην Π.Ε. Σερρών.

Όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, «θα ακολουθηθεί  η πρακτική του ολοκληρωτικού – καθολικού αεροψεκασμού των πλακών ανά αρδευτικό δίκτυο με τη χρήση σκευάσματος δραστικής ουσίας diflubenzuron. Η επανάληψη εφαρμογής αεροψεκασμού σε κάθε πλάκα θα πραγματοποιηθεί μετά από περίπου 15 ημέρες και δε θα υπερβαίνει τις τρεις εφαρμογές ανά καλλιεργητική περίοδο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Καμιά Περιφερειακή Ενότητα και καμιά περιοχή δεν υπολείπεται σε δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών. Ως Περιφέρεια έχουμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για όλες τις περιοχές, για όλους τους Δήμους και για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Χαλάστρα, Άγιος Αθανάσιος, Αιγίνιο και Σέρρες είναι οι περιοχές προτεραιότητας, που αντιμετωπίζουν και έντονα προβλήματα με τα κουνούπια στους ορυζώνες».

Κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα παρευρίσκονται στα ελικοδρόμια κατά τη διάρκεια εφοδιασμού των αεροσκαφών, προκειμένου να πιστοποιούν τις δράσεις.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται το από εδάφους έργο καταπολέμησης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (στοχευμένα ξεκίνησε από τον Μάρτιο και γενικευμένα από αρχές Μαΐου) και περιλαμβάνει τόσο το φυσικό όσο και το αστικό σύστημα της Π.Κ.Μ.