Κατηγορίες
Γκυρίνης Παναγιώτης δήμαρχος Αλεξάνδρειας

Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνη για την Ημέρα Περιβάλλοντος

gkyrinis_dimarxeio alexandreiasΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας αναφέρει σε σχετικό μηνυμά του τα ακόλουθα:

“Στις 15 Δεκεμβρίου του 1972 η Γενική Διάσκεψη του ΟΗΕ θέσπισε τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Kάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, και όχι μόνο, όλοι και όλες θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, καθώς επίσης και η ανάπτυξη έχουν άμεση σχέση  με την προστασία του περιβάλλοντος.

Από τη φύση παίρνει τα απαραίτητα εφόδια ο άνθρωπος για την επιβίωσή του και η φύση είναι αυτή που καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο οργανώνει τη ζωή του.

Είναι γεγονός ότι η γρήγορη ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες , η αύξηση του πληθυσμού, η μεγάλη επιθυμία για μεγάλα κέρδη, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ανεξέλεγκτη   ρύπανση του περιβάλλοντος  έχουν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν ακραίες κλιματικές αλλαγές και υπερθέρμανση της γης, ώστε να απειλείται πλέον, όχι μόνο η ζωή του ανθρώπου, όσο και η ίδια η ύπαρξη ζωής στον πλανήτη.

Όλοι συμφωνούν, πολίτες, επιστήμονες και κράτη ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για τον πλανήτη.

Είναι άμεση και επιβεβλημένη η αλλαγή στάση των πολιτών, αλλά κυρίως των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των αναπτυγμένων χωρών, που είναι και περισσότερο σπάταλες, να σταματήσει η συνεχής περιβαλλοντική καταστροφή και να παρθούν μέτρα αποτελεσματικά  που θα αποκαταστήσουν την αρμονία του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Είναι πολύ θετικό ότι συνεχώς αυξάνεται και διευρύνεται η κοινωνική ευαισθησία για το περιβάλλον και ότι η εξελιγμένη τεχνολογία παρέχει τα μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά.

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας  έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και έχει βάλει σε άμεση  προτεραιότητα  θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Η καθαριότητα, το πόσιμο νερό, η διαχείριση των αποβλήτων, η στήριξη του πράσινου, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση, είναι δράσεις που προστατεύουν τη φύση και συμβάλλουν σε ένα Δήμο φιλικό προς το περιβάλλον, ένα Δήμο λειτουργικό και ανθρώπινο.