Κατηγορίες
σύλλογοι

Το “Ταφικό Έθιμο” αναβίωσε η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας

elxarr20160508-1Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας με βαθύ αίσθημα της ευθύνης για την βαριά κληρονομιά που φέρνει, αναβίωσε την Κυριακή του Θωμά 8 Μαΐου 2016 για πρώτη φορά το “Ταφικό Έθιμο.”

Ενα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα ομηρικά χρόνια όπου οι Πόντιοι το διέσωσαν και το έφεραν μαζί τους στα χωριά που έγκαταστάθηκαν, έχοντας βαθιά ριζωμένα στην ψυχή τους θρησκεία, Πατρίδα, Οικογένεια καθώς και την ανάγκη “επικοινωνίας” με τους δικούς τους ανθρώπους.

Η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στις ψυχές των απανταχού κεκοιμημένων πραγματοποιήθηκε με τις Ευλογίες του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης συγκίνησης και ταπεινότητας των συγχωριανών και των προσκελημένων.

Στο κοιμητήριο του χωριού τελέστηκε τρισάγιο υπέρ όλων των κεκοιμημένων απο τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ειρηνούπολης πατέρα Κωνσταντίνο, τον Αρχιμανδρίτη Κάτω Ζερβοχωρίου πατέρα Αρσένιο, τον Εφημέριο Άνω Ζερβοχωρίου πατέρα Ιωάννη και τον Εφημέριο Χαρίεσσας πατέρα Χρήστο.

elxarr20160508-2

Οι πατέρες τις εκκλησίας συγχάρηκαν τον σύλλογο για την πρωτοβουλία αυτή λέγοντας χαρακτηρίστηκα πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι “Δείγμα Πολιτισμού”, την εκδήλωση επίσης
χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ κ.Αντώνης Καγκελίδης, και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας κ.Φώτης Φανιάδης επισημαίνοντας στον κόσμο τη σπουδαιότητα της προτωβουλίας αυτής του συλλόγου ώστε να κρατηθεί ασβέστη η παράδοση μας. Ποικιλία εδεσμάτων προσφέρθηκαν απο τον σύλλογο και τους παρευρισκώμενους στην μνήμη των νεκρών, τιμώντας καθαυτό τον τρόπο ο καθένας τους δικούς του ανθρώπους.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση εκπρόσωπος της ΠΟΕ- Δημοτικός σύμβουλος Βέροιας κ. Καγκελίδης Αντώνης, ο Δημοτικός σύμβουλος Νάουσας κ. Γαϊτανίδης Θεόδωρος, η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας, ο σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων, ο σύλλογος Ποντίων Πατρίδας “Ευστάθιος Χωραφάς”, ο πολιτιστικός σύλλογος και Περιχώρων Μελίκης “Η Ρωμανία”, ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Σταυρού “Η Πρόοδος ” ο πολιτιστικός σύλλογος Λευκαδίων “Τα Ανθέμια”.

elxarr20160508

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Ανάσταση στις ψυχές των ανθρώπων που χάσαμε. Ανάσταση στις ψυχες των Ορθοδόξων Χριστιανών που με βία άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Αγια χώματα του Πόντου. Αυτούς που ανέβηκαν τον δικό τους Γολγοθά, μαρτύρησαν στο όνομα της πίστης τους και κρεμάστηκαν στον σταυρό, για να έρθει η στιγμή εμείς οι απόγονοι τους εκατό χρόνια μετά να κάνουμε αυτό που η συνειδησή μας προστάζει.

Να τους αναστήσουμε με τις πράξεις μας! Αιωνία τους η μνήμη!

Με εκτίμηση το Δ.Σ της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας