Κατηγορίες
Κοινοβούλιο Οικονομία

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που βάζει κι άλλους φόρους

vouli1Μια χώρα μένει όρθια όσο είναι όρθιοι οι πολίτες της. Και αυτό το ν/σ συνεχίζει το «ευγενές» έργο της ισοπέδωσής τους, που ξεκίνησε εδώ και 6 χρόνια. Μέχρι να εξαφανιστούν τελείως…

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης 18/5 το νέο νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται μια σειρά από νέους έμμεσους φόρους (ή αυξάνονται κάποιοι υπάρχοντες) που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το κόστος ζωής και θα υποβαθμίσουν ακόμη πιο πολύ την ποιότητά της για εκατομμύρια Έλληνες.

Αφού επελέγη εδώ και 6 χρόνια ο δρόμος της παραμονής στο ευρώ και έχουν χαθεί μύριες όσες «ευκαιρίες» να σωθεί πραγματικά ο τόπος, το πολυνομοσχέδιο αυτό αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Ένα κερασάκι που θα κοστίσει στον ελληνικό λαό 1.800.000.000 ευρώ.

Στην ουσία, λαμβάνοντας υπόψη όσα λέγονται, αναπόφευκτα δημιουργείται η εντύπωση πως το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο θα είναι το τελευταίο του είδους του. Στο εξής τα υπόλοιπα θα τα αναλαμβάνει αυτό το εργαλείο αυτόματης αναπροσαρμογής, ο… κόφτης – που κατατέθηκε ως τροπολογία (προφανώς επειδή μέχρι τελευταία στιγμή γίνονταν διαβουλεύσεις για το θέμα). Έτσι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο στην ουσία και πέραν της αύξησης υφιστάμενων έμμεσων φόρων ή της θεσμοθέτησης καινούργιων, την Κυριακή θα ψηφίσουν και την αυτοκατάργησή τους, την αντικατάστασή τους από ένα αυτόματης ενεργοποίησης εργαλείο «επαναφοράς στην τάξη» και από ένα Π.Δ. που θα εκδίδεται κάθε Μάιο αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ξεκάθαρα πλέον οι βουλευτές παραδίδουν ιδία θέληση ακόμη και αυτόν τον όποιο έλεγχο είχε απομείνει στα χέρια τους. Σε άλλους.

Όσον αφορά τον κόφτη, το ζήτημα είναι πλέον ποιος θα τον ενεργοποιεί στην παραγματικότητα και από που θα κόβει κονδύλια ο κόφτης. Τα δυο βασικά δηλαδή.

Τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές την Κυριακή 22 Μαΐου; Αρχικά καλούνται να διαβάσουν 7.000 σελίδες (κατά μέσο όρο 1.750 σελίδες τη μέρα, μέχρι την Κυριακή). Μετά καλούνται να επικυρώσουν με την ψήφο τους, μεταξύ άλλων:

  • τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής (άμεσα, θα πρωτοχρησιμοποιηθεί τον Μάιο του 2017)
  • την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του συγκεκριμένου φόρου σε 11 νησιά (άμεσα, από 1/6/2016).
  • τη θέσπιση ειδικού τέλους διαμονής στα τουριστικά καταλύματα (από 1/1/2018).
  • το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης (άμεσα, από 1/6/2016).
  • το ειδικό μηνιαίο τέλος σταθερής τηλεφωνίας (από 1/7/2017).
  • το ειδικό τέλος σε καφέ και ηλεκτρονικά τσιγάρα (από 1/7/2017).
  • την αύξηση στον ΕΦΚ της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης καθώς και στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων (άμεσα, από 1/6/2016).
  • την αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης των Ι.Χ. (άμεσα, από 1/6/2016).

Μια από τις μικρές λεπτομέρειες που είναι αξιοπρόσεκτες, δείχνει πολλά και κυρίως το ποιους εξυπηρετούν όλα αυτά και ποιους επιβαρύνουν στην πραγματικότητα (γιατί κάποιοι κερδίζουν) : ενώ π.χ. αυξάνεται από το 330 στα 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ο ΕΦΚ στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων, από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Φυσικά μην περιμένει κανείς να πέσει έστω και 0,00001 ευρώ ο λογαριασμός στο ρεύμα…