Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας παιδεία

Συνεδρίαση Δ.Σ. Δήμου Αλεξάνδρειας για τα Γυμνάσια: κυριάρχησαν η ωριμότητα και η ομοφωνία

ds-sxoleia 20160516Είναι ίσως οι λέξεις που χαρακτηρίζουν όσα συνέβησαν το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαΐου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, που έγινε με αφορμή την πρόταση της Δ/ντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας – με την οποία προτείνεται η συγχώνευση των γυμνασίων Πλατέος, Κορυφής και Τρικάλων.

Αυτές οι 2 λέξεις καθώς και η κοινή εναντίωση στην πρόθεση για το κλείσιμο των σχολείων.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αναφέρουμε ποιος είπε τι, πως το είπε, γιατί το είπε. Θα μείνουμε στο δια ταύτα, σε αυτό που ίσως να «χάλασε τη… σούπα» σε όσους ανέμεναν μια εκρηκτική συνεδρίαση στην οποία το ένα χωριό θα τα έβαζε με το άλλο και οι μεν θα κατηγορούσαν τους δε.

Ευτυχώς αυτό δε συνέβη. Με ωριμότητα και σύνεση, με επισημάνσεις πως θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού (που μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα) αλλά και με πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα να κλείσουν τα σχολεία.

Όλοι όσοι μίλησαν στην διάρκειας 3 ωρών συνεδρίαση (μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, διευθυντές σχολείων, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ημαθίας) αλλά και όλα όσα γράφτηκαν σε ψηφίσματα που αναγνώστηκαν με την έναρξη της συνεδρίασης, τάχθηκαν ρητά κατά της πρότασης για κλείσιμο των σχολείων, επισημαίνοντας τη χρήση λανθασμένων στοιχείων από πλευράς Β’/β΄θμιας Εκπαίδευσης.pict2-20160516

Η ομόφωνη απόφαση – γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επετεύχθη χάρη στη σύγκληση απόψεων αλλά με πολλή συζήτηση (προς το τέλος) όσον αφορά την αναγκαιότητα να γίνει συγκεκριμένη πρόταση.

Αυτό που απομένει, και που θα πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να συγκληθούν οι αρμόδιες δημοτικές επιτροπές. Να συλλέξουν όποιο στοιχείο έχουν στην κατοχή τους (που μπορεί να είναι από μια απλή λίστα με τον αριθμό των μαθητών μέχρι τα σχέδια της πολεοδομίας των σχολικών μονάδων ή μια μελέτη για το οικονομικό σκέλος της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία), να το αναλύσουν και στο τέλος να διαμορφώσουν μια βιώσιμη πρόταση. Που θα πρέπει (όπως ορθά επισημάνθηκε) να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

pict1-20160516

Εν κατακλείδι: η ομόφωνη απόφαση αναφέρει πως θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ΟΛΑ τα σχολεία, πως θα πρέπει να εκδοθεί επιτέλους η απόφαση για την κατάργηση της απόφασης τους 2011 με την οποία καταργείται το Γυμνάσιο Πλατέος και πως θα πρέπει να γίνει ανακατανομή στο μαθητικό δυναμικό.

Δείτε στη συνέχεια την πρόταση του δημάρχου Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνη, όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο. Αυτή που υιοθετήθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή που θα «πάει» στην Αθήνα για να καταδείξει την κοινή θέση όλων.