Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας περιβάλλον

Σε δημόσια διαβούλευση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Αλεξάνδρειας

anakyklosidimarxeioΟ Δήμος Αλεξάνδρειας  θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤοΣΔΑ) Δήμου Αλεξάνδρειας, το οποίο συντάχθηκε με μέριμνα του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής  σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και στην τελική του μορφή θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας σε επόμενη Συνεδρίασή του.

Το (ΤοΣΔΑ) του Δήμου Αλεξάνδρειας σχεδιάστηκε δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή βιώσιμων προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) για τα βιοαπόβλητα, τα ανακυκλώσιμα υλικά και άλλες κατηγορίες, έχοντας ως απώτερο στόχο αφενός τη ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ αφετέρου ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) σε όλο το εύρος του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Μια διαχείριση των ΑΣΑ με χαμηλότερο κόστος, με περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, με αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και με κοινωνικά δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου είναι εφικτή και ολοκληρωμένη όταν βασίζεται στους τρεις άξονες:

  1. ΜΕΙΩΣΗ – ΠΡΟΛΗΨΗπαραγόμενων αστικών αποβλήτων
  2. ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
  3. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ- ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ, έτσι ώστε μια μικρή έως μηδενική ποσότητα αδρανών απορριμμάτων να καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Σημειώνεται ότι το ΤοΣΔΑ Δήμου Αλεξάνδρειας έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα ως προς το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων (ΠεΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ως προς τον εθνικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς όπως συμμετάσχουν στη διαδικασία της διαβούλευσης, καταθέτοντας εγγράφως  (έως και τη Πέμπτη  19 Μαΐου 2016 και ώρα 13:00 μ.μ)  με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους επί του αναρτημένου σχεδίου στην ηλεκτρονική  διεύθυνση (e-mail):  kotaidou@alexandria.gr (υπόψη κας Κωταΐδου Σοφίας),  προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν και να ενσωματωθούν στην τελική έκδοση του ΤοΣΔΑ.

Το κείμενο του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αλεξάνδρειας είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά ΕΔΩ.