Κατηγορίες
παιδεία

Κατατέθηκε πρόταση για να κλείσουν τα Γυμνάσια Πλατέος & Τρικάλων

gymnasiaΜε μια πρόταση που κλείνει 2 Γυμνάσια στη Δημοτική Ενότητα Πλατέος και τα ενώνει με ένα τρίτο επανέρχεται ξανά στην επικαιρότητα – και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο – το θέμα της σχολικής στέγης και των καταργήσεων σχολικών μονάδων στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Η πρόταση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας, η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο Αλεξάνδρειας (ώστε να συζητηθεί και να ζητηθεί η άποψή του Δημοτικού Συμβουλίου, μια άποψη που ουσιαστικά δεν έχει καμιά αξία αφού είναι καθαρά γνωμοδοτικού χαρακτήρα) είναι να κλείσουν τα γυμνάσια Τρικάλων και Πλατέος, να συγχωνευτούν μαζί με το Γυμνάσιο της Κορυφής (και να λειτουργήσει ένα Γυμνάσιο στην περιοχή, στο σχολικό συγκρότημα της Κορυφής) και να παραμείνει σε λειτουργία το Λύκειο Πλατέος.

Η όλη ιστορία έχει πολύ παρασκήνιο ενώ υποκρύπτει και μια σειρά από ψέματα που έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Ημαθίας. Μόλις πριν από ένα τετράμηνο περίπου, στο δημοτικό θέατρο Πλατέος (σε εκείνην την συνέλευση που είχε γίνει παρουσία και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος), στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για τα θέματα της παιδείας είχε δεσμευτεί δημοσίως πως δεν θα γίνει καμιά αλλαγή, πουθενά και ειδικά στο Γυμνάσιο Πλατέος. Οι βουλευτές δεν ήταν τόσο… ευθείς, αλλά και αυτοί εμμέσως πλην σαφώς το είχαν πράξει.

Το κλείσιμο σχολείων υποτίθεται πως εντάσσεται σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τα Μνημόνια (υποτίθεται, αφού στην ουσία π.χ. στο Πλατύ τα λειτουργικά έξοδα θα είναι τα ίδια – π.χ. ο καυστήρας του σχολείου ή τα φώτα ούτως ή άλλως δουλεύουν για το Λύκειο.). Το ζόρι όμως στην πραγματικότητα αφορά το ΚΥΡΙΩΣ προσωπικό που απαιτείται, αφού και η παρούσα Μνημονιακή Κυβέρνηση πρέπει να περικόψει θέσεις από το Δημόσιο. Άσχετα αν στην παιδεία τα κενά είναι πολλά.

Ας είμαστε ξεκάθαροι, για να κλείσουμε προς στιγμήν μια συζήτηση που από σήμερα θα ανοίξει: η παρούσα Κυβέρνηση, με τους 3 βουλευτές της που όπως όλοι οι συνάδελφοί τους οφείλουν να λειτουργούν προς 2 κατευθύνσεις (από την Ημαθία προς την Κυβέρνηση και το αντίστροφο) θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το κλείσιμο των 2 Γυμνασίων, αν τελικά περάσει η πρόταση της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας – η οποία ξαφνικά διείδε ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή (με τις κατά καιρούς προτάσεις της) έλεγε πως όλα μπορούν να λειτουργήσουν ως έχουν.

gymnasia

Την ίδια ευθύνη – για να μην προλάβουν να υπερθεματίσουν για ψηφοθηρικούς λόγους – έχουν και πρώην ή νυν βουλευτές, που δεν έκλεισαν το θέμα όταν ήταν αυτοί Κυβερνητικοί. Και κρατούσαν σε εκκρεμότητα μια κατάσταση και σε ιδιότυπη ομηρία μαθητές και γονείς κάθε Μάιο. Ας μην σπεύσουν λοιπόν να εκδώσουν ελαφρά τη καρδία δακρύβρεχτα δελτία τύπου διαπιστωτικού χαρακτήρα.

Στο σήμερα ξανά: οι βουλευτές Ημαθίας και Κυβέρνηση συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, στο μοτίβο των Κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά. Λειτουργούν με την πρακτική του «ευρώ ή… θάνατος», βυθίζοντας τη χώρα ακόμη βαθύτερα στην κρίση που είναι αυτοτροφοδοτούμενη, και το μόνο που φέρνει είναι νέα μνημόνια και αέναους αυτοματοποιημένους μηχανισμούς «εξισορρόπησης» λογαριασμών ώστε να μην χρειάζεται καν η παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας. Ακολουθούν και ψηφίζουν συνταγές που αποδεδειγμένα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, που οδηγεί στην ισοπέδωση των πάντων.

Στο πλαίσιο αυτό έρχεται και η ισοπέδωση των δομών που θα κλείσουν, με ξεκάθαρη και μόνη ευθύνη του συνόλου των βουλευτών, της δ/νσης δευτεροβάθμιας (που ξαφνικά, μόλις 4 μήνες μετά από συγκεκριμένα γεγονότα, θυμήθηκε ότι τα συγκεκριμένα σχολεία είναι βάρος) και της Κυβέρνησης.

Από αυτά που γνωρίζουμε, ετοιμάζεται να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, αφού παρά το γεγονός ότι ζητείται η άποψη του, (και αυτή έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη Θεσσαλονίκη) δημιουργείται μείζον θέμα για πολλοστή φορά στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Μία απάντηση στο “Κατατέθηκε πρόταση για να κλείσουν τα Γυμνάσια Πλατέος & Τρικάλων”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.