Κατηγορίες
Ημαθία παιδεία

ΕΛΜΕ Ημαθίας: “Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων”

gymnasiaΑνακοίνωση για το θέμα που δημιουργήθηκε από το πουθενά και επιτείνει μια κατάσταση που είναι ήδη δύσκολη αντί να τη λύσει οριστικά (αυτή της ομηρίας μαθητών και γονέων που φοιτούν στο Γυμνάσιο Πλατέος) εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ημαθίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Την Παρασκευή 6/5/2016 η Δ/ντρια Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας κ. Μαυρίδου Α. κατέθεσε πρόταση συγχώνευσης των Γυμνασίων Πλατέος, Κορυφής και Τρικάλων του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενο έγγραφό της στις 17-3-2016, όπου ζητούσε την ανάκληση της απόφασης κατάργησης του Γυμνασίου Πλατέος (παρατείνεται κάθε χρόνο η λειτουργία του και αναβάλλεται η απόφαση κατάργησης του 2011).

Με την νέα της πρόταση η Δ/ντρια όχι μόνο δεν ζητά την κανονική λειτουργία του Γυμνασίου Πλατέος, αλλά προχωρά στο κλείσιμό του και μαζί με αυτό στο κλείσιμο και του γυμνασίου Τρικάλων.

Αρχικά, μας προκαλεί απορία το γεγονός πως η Δ/ντρια προχωρά σε κατάθεση πρότασης συγχώνευσης σχολείων σε χρονικό διάστημα στο οποίο δεν προβλέπεται μια τέτοια διαδικασία κατάθεσης προτάσεων. Η διαδικασία αυτή έπρεπε να ολοκληρωθεί περίπου δύο μήνες νωρίτερα με την προηγούμενη εισήγησή της και τις εισηγήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων του Νομού. Η διαδικασία αυτή καθορίζεται από υπουργική απόφαση, που έχει εκδοθεί τον Δεκέμβριο. Υπάρχει μήπως κάποια νεότερη εντολή από το Υπουργείο Παιδείας που να προβλέπει κάτι διαφορετικό;

Τόσο στην αιτιολόγηση την πρότασης της Δ/ντριας αλλά και στην συνάντησή της με το ΔΣ της ΕΛΜΕ γίνεται φανερό πως ο μόνος ουσιαστικός λόγος αυτής της συγχώνευσης είναι η “δημιουργία ενός πολυδύναμου σχολείου” που θα δημιουργηθεί με μειωμένο αριθμό τμημάτων, τα οποία προφανώς θα είναι πολυπληθή σε αριθμό μαθητών και, επομένως, με μικρότερο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού. Προτιμά δηλαδή η Δ/ντρια Εκπαίδευσης, εναρμονισμένη με τις λογικές που εκπορεύονται το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Παιδείας, να προχωρήσει στην παροχή εκπαίδευσης με δυσμενέστερους όρους στους μαθητές μιας περιοχής που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης, προκειμένου να “εξοικονομήσει” εκπαιδευτικό προσωπικό, αντί μιας νέας κατανομής μαθητών στα σχολεία της περιοχής, που θα μπορούσε να ισοσκελίσει τις διαφορές στο δυναμικό των σχολείων. Αν η λογική της Δ/ντριας Εκπαίδευσης επικρατήσει και η λειτουργία των σχολείων κρίνεται από την εξοικονόμηση προσωπικού είναι φανερό πως οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων θα συνεχιστούν.

Ζητούμε:

α) Να μην γίνει καμία συγχώνευση – κατάργηση σχολείου στον Ν. Ημαθίας

β) Να ανακληθεί η κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος.

γ) Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς.