Κατηγορίες
διάφορα

Διαρροή εγγράφων των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)

stopsymfttipΘα τα ξαναπούμε και πλέον αποδεικνύεται: αν έφερνε κάτι καλό αυτή η συμφωνία, θα την είχαν πρώτο τραπέζι πίστα καθημερινά, δεν θα τη διαπραγματεύονταν πίσω από κλειστές πόρτες!

Με το θέμα της TTIP ασχοληθήκαμε, ασχολούμαστε και θα ασχοληθούμε και στο μέλλον, αυτό είναι το μόνο σίγουρο (παράδειγμα ΕΔΩ, ΕΔΩ , ΕΔΩ ή ΕΔΩ – και αλλού). Πρέπει, σε τοπικό επίπεδο, να είμαστε οι μόνοι που το κάνουν εδώ και χρόνια – γιατί δεν περιμένουμε να πάρει ένα θέμα διάσταση, να μπει στα μεγάλα ΜΜΕ και μετά να το παίξουμε και ανησυχούντες ώστε να έρθουν τα κλικ όταν τα πράγματα αποκτήσουν διαστάσεις που θα το επιτρέπουν…

Στο δια ταύτα: το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace δημοσιοποίησε έγγραφα από τις μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και σχετίζονται με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Μέσα από τις σελίδες που έφερε στο φως η Greenpeace καταδεικνύεται αυτό που όλοι εμείς που χρόνια παρακολουθούμε το θέμα αναφέρουμε:

 οι κίνδυνοι όχι μόνο για μια σειρά από θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών αλλά κυρίως ο κίνδυνος για την ουσιαστική κατάλυση των Κυβερνήσεων των κρατών που θα υπογράψουν τη συνθήκη αυτή είναι μια ζοφερή πραγματικότητα.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τις «συνομωσιολογικές» θεωρίες (έτσι τις αποκαλούν), που θέλουν τη συμφωνία να δίδει υπερεξουσίες στις πολυεθνικές και να τις θέτει υπεράνω νόμων και Κυβερνήσεων – στην ουσία οι ίδιες οι πολυεθνικές συγγράφουν τη νομοθεσία που θέλουν να θέσουν σε ισχύ τα μέρη που σήμερα διαπραγματεύονται, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Η Greenpeace, εστιάζει σε συγκεκριμένα πράγματα (που δεν είναι τα μόνα που θα αλλάξουν αν τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη συνθήκη – που θα επηρεάσει πάνω από 800 εκατομμύρια κόσμο): στο ότι τίθενται υπό αμφισβήτηση η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια στον διατροφικό τομέα, η προστασία του κλίματος, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών. Υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα προστασίας που θα «χαλαρώσουν», μεταλλαγμένα που θα απελευθερωθούν πλήρως, αδιαφορία για περιβαλλοντικά ζητήματα, περιορισμός των ελευθεριών (όπως πχ η ελευθερία να διαβάζουμε αναρτήσεις όπως αυτή) είναι μόνο μερικά από αυτά που θα δούμε και θα ζήσουμε στο μέλλον, αν το θέμα περάσει στα μουλωχτά – άλλωστε αυτό είναι το σχέδιο, να περάσει στα μουλωχτά.

Και φυσικά το πιο «ωραίο» όλων, που στην TTIP παίζει σημαντικό ρόλο: η συμμετοχή των κάθε είδους επιχειρηματικών λόμπυ στη διαμόρφωση της νομοθετικής διαδικασίας.

Για το θέμα οι περισσότεροι έχουν στρεβλή και λανθασμένη εικόνα, οι περισσότεροι νομίζουν πως τα λόμπυ αυτά έχουν έντονη δραστηριότητα και ισχυρή επιρροή μόνο στην Ουάσινγκτον. Μέγα λάθος, έχουν και στις Βρυξέλλες, εδώ και χρόνια. Τώρα το πράγμα θα ξεφύγει τελείως, αφού σκοπός είναι σε κάποια φάση το «δίκιο» των εταιριών θα τεθεί υπεράνω του «δικαίου» (με την έννοια του «νόμου») και του γενικού συμφέροντος.

——-

Καταλαβαίνουμε πως πάλι σας χαλάμε τη διάθεση, όμως βλέπουμε τα πράγματα με άλλο τρόπο και αυτό το καταλαβαίνουν και το κάνουν οι περισσότεροι από όσους επισκέπτονται καθημερινά την «Περισκόπηση». Το πρόσκαιρο, το πραγματικά ασήμαντο και το προσωπικό που έντεχνα γίνεται «δημοσίου ενδιαφέροντος» με σκοπό την προβολή (τη στιγμή που άνετα θα μπορούσε να κοσμεί ένα προσωπικό άλμπουμ φωτογραφιών στο σπίτι), το έχουμε όλοι μαζί, εμείς και εσείς, πραγματικά «γειωμένο».

Αυτές τις μέρες ορισμένοι συμπολίτες μας που διαβάζουν την “Περισκόπηση” έτυχε να μας βρουν και να μιλήσουμε για πολλά, ιδίως για το περιεχόμενο των αναρτήσεών μας.

Θα γράψουμε το ίδιο που είπαμε και στις συζητήσεις μας με αυτούς τους φίλους της “Περισκόπησης”: Προτιμούμε να σας «χαλάμε» με τέτοια θέματα – με ότι κι αν αυτό επιφέρει σε επίπεδο της περιβόητης “επισκεψιμότητας”, παρά να είμαστε όλοι μαζί μια παρέα από πανευτυχείς υπνωτισμένους που το μόνο που τους νοιάζει να κάνουν like στη μουράκλα τους ή σε αυτή του μπατζανάκη τους ή της κολλητής τους!