Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος

Βεσυρόπουλος προς Κυβέρνηση: “«Όχι μόνο δεν σκίσατε κανένα μνημόνιο αλλά φέρατε δύο νέα και επώδυνα μνημόνια μέσα σε 15 μήνες”

vesiropoulos-vouli2Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, άσκησε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για περίσσευμα θράσους και έλλειμμα ηθικής, από την πλευρά της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, η οποία προσπαθεί να περάσει ως τεράστια επιτυχία το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Όχι μόνο δεν σκίσατε κανένα μνημόνιο αλλά φέρατε δύο νέα και επώδυνα μνημόνια μέσα σε 15 μήνες.

Έχουμε, ήδη, ένα πακέτο μέτρων 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ζητείται επίσης, ο καθορισμός προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, άρα έχουμε ένα σύνολο 9 δισεκατομμυρίων. Και βλέπουμε», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Αναφερόμενος ο Βουλευτής Ημαθίας, στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα επανέφεραν τη 13η σύνταξη, θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ, και άλλα πολλά, υποστήριξε, ότι «όχι μόνο δεν δώσατε την 13η σύνταξη και τις αυξήσεις που υποσχόσαστε, στο αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά με το ασφαλιστικό που φέρατε, θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων σε 400 χιλιάδες νέους συνταξιούχους και 380 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Για πρώτη φορά, με τη μεταμεσονύχτια τροπολογία που φέρατε, θα πληρώσουν φόρο χαμηλοσυνταξιούχοι με σύνταξη 720 ευρώ και μισθωτοί, με  βασικό μισθό τα 626 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα καλύπτονταν από το αφορολόγητο».

Σχετικά με την αιφνίδια κίνηση της κυβέρνησης να μειώσει το αφορολόγητο όριο με τροπολογία που κατέθεσε, διερωτήθηκε τι έγινε η κόκκινη γραμμή που έθετε η κυβέρνηση για τη μείωση του αφορολογήτου για την οποία διαβεβαίωνε ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος και απειλούσε μάλιστα και με παραίτηση. «Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με το οποίο εξαπατήσατε τους πολίτες, είχατε υποσχεθεί αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Τελικά ούτε το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ δεν μπορέσατε να κρατήσετε. Ο μύθος της δήθεν διαπραγμάτευσης, τελείωσε. Για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου, μειώνεται στα 1.950 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο, διαμορφώνεται στα 8.863 ευρώ. Για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους άγαμους ή χωρίς παιδιά, αλλά και για τις συζύγους αυτών, η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.900 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο πέφτει στα 8.636 ευρώ» υπογράμμισε ο Βουλευτής Ημαθίας.

Όσον αφορά τις νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τους αγρότες, ο κ. Βεσυρόπουλος, ανέφερε, ότι αυξάνονται υπέρμετρα οι εισφορές  και συνιστούν μια ακραία μορφή «άγριας φορολόγησης», καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2017, δεν καταργείται μόνο ο ΟΓΑ, καταργούνται και οι ασφαλιστικές κατηγορίες των αγροτών. Οι αγρότες θα καταβάλλουν εισφορές που συνδέονται με το δηλωθέν εισόδημα τους, και θα αυξάνονται κλιμακωτά, φτάνοντας το 20% το 2022, την ίδια ώρα που θα υπάρχει και αύξηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες που θα φτάσει το 6,95%, επί του δηλωθέντος καθαρού  εισοδήματος, αντί του 2%, επί της ασφαλιστικής κατηγορίας, που ισχύει σήμερα. Δηλαδή θα καταβάλλουν για ασφάλεια το 27%.

Αναλύοντας τις νέες επιβαρύνσεις που προκύπτουν από το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Βεσυρόπουλος, ανέφερε: «Ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα: Ένας αγρότης με καθαρό εισόδημα, 9.000 ευρώ είχε ένα σύνολο φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ύψους 1.962 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα, μετά από την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, ο αγρότης με δηλωθέν εισόδημα, 9.000 ευρώ, θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές ύψους 2.430 ευρώ. Θα πληρώνει δηλαδή 468 ευρώ παραπάνω. Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Για τον αγρότη χωρίς παιδιά το αφορολόγητο πέφτει στα 8.636 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως, θα προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα και θα φορολογούνται, για πρώτη φορά, οι βασικές ενισχύσεις αλλά και οι συνδεδεμένες και πράσινες ενισχύσεις πάνω από τα 12.000 ευρώ.  Υπενθυμίζω, ότι στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου οι συνδεδεμένες και οι πράσινες ενισχύσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν στο φορολογητέο εισόδημα ενώ οι βασικές ενισχύσεις φορολογούνταν από το ποσό των 12.000 ευρώ και πάνω».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Βεσυρόπουλος, υποστήριξε ότι είναι καιρός επίσης, να σταματήσει το παραμύθι της ψευδεπίγραφης ταξικής πολιτικής που υποστηρίζει ότι κάνει η κυβέρνηση, σε ότι αφορά στις  φορολογικές επιβαρύνσεις και την κατανομή των φορολογικών βαρών, επισημαίνοντας, ότι «με αυτό  το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιβάλλει μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα από ακίνητα, σε αγρότες, επιχειρήσεις αλλά και για όσους έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία και μπλοκάκι»