Κατηγορίες
αγροτικά ανακοινώσεις βουλευτές

Κοινή ανακοίνωση των βουλευτών Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά

vouleftes201509syrizaΚοινή ανακοίνωση που σχετίζεται τόσο με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην τοπική αγροτική παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες (με αναφορά στον ΕΛΓΑ και στις ενέργειες που όπως αναφέρουν θα γίνουν) όσο και στο νέο νόμος για την ανασύσταση των συνεταιρισμών (που ψηφίστηκε τον Απρίλιο) εξέδωσαν οι βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή γίνεται επίσης αναφορά στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγορούν για «προσχηματική, λαϊκίστικη ταχτική».

Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

“Ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της διοίκησης του ΕΛΓΑ, παρακολουθεί με πραγματικό ενδιαφέρον τα προβλήματα που προέκυψαν στις δενδροκαλλιέργειες του νομού μας, τόσο από το φαινόμενο της καρπόπτωσης, όσο και από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα για να ενισχύσει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών που προκλήθηκε από τα παραπάνω αίτια. Αυτό θα γίνει καταρχήν μέσω του ΕΛΓΑ (για τα αίτια που καλύπτονται από τον κανονισμό του, όπως παγετός και χαλάζι) αλλά και από ΠΣΕΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Άμεσα η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού και ο ΕΛΓΑ θα ανακοινώσουν τις ενέργειες τους για την ανακούφιση των παραγωγών του νομού μας

Επίσης καταγγέλλουμε την προσχηματική, λαϊκίστικη ταχτική της Ν.Δ. και των στελεχών της στο νομό με αφορμή τα προβλήματα που δημιούργησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η έλλειψη προτάσεων και προγράμματος της Ν.Δ. οδηγεί τα στελέχη της, μαζί με κάποιους παράγοντες της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης σε φτηνό λαϊκισμό και σε συνεχή θεσμικά ατοπήματα ,με παρεμβάσεις και υποδείξεις προς τα τοπικά στελέχη του ΕΛΓΑ, προσπαθώντας να υποκαταστήσουν το έργο υπηρεσιακών παραγόντων τα οποία λειτουργούν με ευθύνη και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.

Ο δε βουλευτής της Ν.Δ κ. Βεσυρόπουλος μας εγκαλεί για μη έγκαιρη πληρωμή, όταν επί κυβέρνησης Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ είχαν να πληρώσουν επιδοτήσεις από το 2008,09,10,11,12,13,14. Όλα αυτά τα πλήρωσε η σημερινή κυβέρνηση το 2015-2016.

Στις 26 Απρίλη ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για την ανασύσταση των συνεταιρισμών ο οποίος εγγυάται τη διαφάνεια , τη δημοκρατική λειτουργία και τον δημόσιο έλεγχο και εποπτεία τους . Δίνει τη δυνατότητα υποστήριξης των μικρών αγροτών για να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις με όπλο τη συλλογικότητα .Αυτό είναι το δικό σας εργαλείο για υπεράσπιση των συμφερόντων σας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Σας καλούμε λοιπόν, να οργανωθείτε στους συνεταιρισμούς παλαιούς και νέους . Με τη βοήθεια των διατάξεων του νέου νόμου μπορείτε να αλλάξετε τα δεδομένα και τα κακώς κείμενα της προηγούμενης λειτουργίας τους , που οδήγησαν στην απαξίωση της έννοιας του συνεταιρίζεσθε . Η λειτουργία υγιών και δυνατών συνεταιριστικών σχημάτων είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα ειδικά στη χώρα μας.

Τέλος ενημερώνουμε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας είναι σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες και προσπαθούν με συντονισμένες ενέργειες να εντοπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο Νομό και να προτείνουν λύσεις χωρίς επίδειξη προσωπικής περιττής δημοσιότητας.»