Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος

Δήλωση Βεσυρόπουλου για την ψήφιση του πολυνομσχεδίου

vesiropoulos-vouli2Ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση:

«Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες, να τους μιλήσω με ειλικρίνεια. Να μιλήσω με επιχειρήματα και στοιχεία.

1ον. Γιατί καταψήφισα τα μέτρα της κυβέρνησης.

Γιατί αυτά τα μέτρα, μαζί με αυτά που έφερε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, πριν από δύο εβδομάδες, συσσωρεύουν ερείπια. Σε λίγους μήνες, είναι δεδομένο, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έσοδα δεν θα έχουν επιτευχθεί.

Και τότε όχι μόνο απλά θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» αλλά θα οδηγήσουν και σε νέα μέτρα. Η κυβέρνηση, χθες, ψήφισε ένα νέο πακέτο έμμεσων αλλά και άμεσων φόρων, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 1,6 δις ευρώ, μόνο 11 εκατομμύρια ευρώ αφορούν περικοπή δαπανών. Με αυτό τον τρόπο στραγγαλίζεται η πραγματική οικονομία, φορολογούνται άγρια τα νοικοκυριά και οι πολίτες.

2ον. Γιατί καταψήφισα την αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Τσίπρας, είχε υποσχεθεί την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Τελικά όχι μόνο δεν καταργεί τον ΕΝΦΙΑ αλλά τον αυξάνει. Αυξάνονται οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα, μια αύξηση που αγγίζει χιλιάδες πολίτες. Και υπάρχει και συνέχεια.  Αυξάνονται οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% που είναι σήμερα σε έως και 1,15% αλλά ο φόρος θα αρχίσει να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία, καθώς μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ. Επίσης, για το συμπληρωματικό φόρο, θα συμπεριλαμβάνεται και η αξία των  αγροτεμαχίων που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν. Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις, σε 5,5 τοις χιλίοις, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων, αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις, σε 3,5 τοις χιλίοις, καθώς και για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα τους. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις, που έως σήμερα απαλλάσσονταν.

3ον. Γιατί καταψήφισα τις αυξήσεις στο ΦΠΑ

 

Γιατί είναι ένα υφεσιακό και παράλογο μέτρο. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου και θα επιβαρύνει την τιμή προϊόντων και υπηρεσιών και θα πλήξει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και όλα τα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση υπολογίζει, ότι θα εισπράξει 437 εκατομμύρια ευρώ από το συγκεκριμένο μέτρο, δεν υπολογίζει όμως τη μείωση της κατανάλωσης που είναι πλέον ορατή. Τι θα αυξηθεί από την επόμενη εβδομάδα: όλα τα βασικά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τα μη νωπά τρόφιμα, η εστίαση, οι μεταφορές. Επίσης, θα αυξηθεί η τιμή των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των σπόρων για τις καλλιέργειες των αγροτών, κάτι που σημαίνει αύξηση στο κόστος παραγωγής.

Επίσης, θα επιβληθεί  φόρος 5% επί του λογαριασμού σταθερής τηλεφωνίας και για τις ευρυζωνικές συνδέσεις, δηλαδή για το Internet. Η Ελλάδα είναι η μόνη δυτική χώρα που έχει επιβάλλει φόρο στη χρήση του διαδικτύου. Τέτοιος φόρος υπάρχει και στο Πακιστάν αν και η χώρα-πρότυπο του κ. Πρωθυπουργού είναι η Βενεζουέλα.

Επίσης, αυξάνεται ο ειδικός φόρος σε πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη και υγραέριο κίνησης, επιβάλλονται παράλογοι και υπέρογκοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καφέ και μπύρα.

4ον. Υπάρχει ελπίδα;

 

Ναι, υπάρχει. Αρκεί να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος, να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ο λογαριασμός αυτός δεν βγαίνει, καμία Χώρα δεν μπορεί να πετυχαίνει συνεχή πλεονάσματα 3,5 % για χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο. Με το ρεαλιστικό στόχο του 2% για το πλεόνασμα, με ρυθμούς ανάπτυξης 4% κάθε χρόνο, με μείωση των φορολογικών συντελεστών, γιατί με τόσους φόρους κανείς δεν πρόκειται να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα. Στόχος, η αύξηση του ΑΕΠ στα 213 δις ευρώ, που σημαίνει μέσο όρο αύξησης του οικογενειακού εισοδήματος κατά 1.900 ευρώ το χρόνο και 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Λεφτά και πλούτος για τη χώρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει ανάπτυξη. Μόνο αν έλθουν επενδύσεις, μόνο αν γίνουν μεταρρυθμίσεις. Είναι ώρα για μια νέα συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες».