Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Ευρωπ. Ένωση Τουρκία

Τρέχουν να προλάβουν τώρα οι Ευρωπαίοι…

DIAVATΟι παντελώς αδύναμοι Ευρωπαίοι (γιατί ο καθένας κάνει ότι θέλει και τον βολεύει στην εξωτερική πολιτική της – υποτίθεται – «ενωμένης» ΕΕ) έχουν αντιληφθεί πως η πολυφωνία που παρουσιάζουν έχει καταστήσει τους Τούρκους ως «βασικούς παίχτες» στο θέμα του προσφυγικού. Για το λόγο αυτό γλύφουν πατόκορφα τους γείτονες, είτε με δηλώσεις, είτε με κινήσεις διπλωματικο-πολιτικές, είτε με επισκέψεις.

Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν οι Τούρκοι ζητούν ανταλλάγματα κάθε είδους, χωρίς φυσικά να έχουν σκοπό να σταματήσουν να ζητάνε κι άλλα ενώ συνεχώς υπενθυμίζουν στους Ευρωπαίους ότι μείωσαν τις ροές προς την Ελλάδα (αποδεικνύοντας ότι αν θέλουν, μπορούν ακόμη και να τις σταματήσουν) να εφαρμόζουν τη συμφωνία στο σύνολό της.

Ο Νταβούτογλου ήταν ξεκάθαρος: η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς την κατάργηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αν και όλα τα λεφτά ήταν η δήλωση του Τούσκ (προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), που έφτασε να αναφέρει πως η Τουρκία αποτελεί παράδειγμα του τρόπου μεταχείρισης των προσφύγων!

Για το θέμα της βίζας η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει εντός του Μαΐου.