Κατηγορίες
πολιτική

Στο 10ο Συνέδριο της ΝΔ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

theocharopoulos sinedrio ndΟ πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στο 10ο Συνέδριο της ΝΔ, το Σάββατο 23 Απριλίου 2016.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος στο χαιρετισμό του ανέφερε:

Η χώρα έχει ανάγκη από μία σύγχρονη Κεντροαριστερά, για την οποία δουλεύουμε εμείς και προσωπικά εργάζομαι συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση και από μία σύγχρονη Κεντροδεξιά, για την οποία πρέπει να δουλέψετε εσείς και προσωπικά εσύ Κυριάκο. Η ισχυροποίηση του ενός χώρου αποτελεί κίνητρο και όχι απειλή για την ιδεολογική και πολιτική ενδυνάμωση του άλλου χώρου. Αυτή είναι η δική μου θεώρηση. Στην χώρα μας, αντίθετα, είχαμε την ξαφνική ισχυροποίηση του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς που καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού και ανέλαβε την εξουσία.

Την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη υπάρχει από την μία πλευρά ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος και από την άλλη ο εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ των δυο πόλων των ευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων. Εννοώ μεταξύ της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς από τη μια και της Κεντροαριστεράς και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού από την άλλη. Οι χώροι αυτοί δεν μπορούν παρά να έχουν διαφορετικά πολιτικά σχέδια όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα οφείλουμε όμως όσοι έχουμε σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση και είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές να εργαστούμε από κοινού για την αναγκαία εθνική συνεννόηση.

Η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις για εμάς δεν αφορούν μόνο τους από κάτω αλλά και τους από πάνω. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν σαφές προοδευτικό πρόσημο. Είναι αναγκαίες και απαραίτητες, αλλά εμείς ως μεταρρυθμίσεις δεν θεωρούμε ούτε τα οριζόντια μέτρα που είναι απορρυθμίσεις ούτε τις απλές ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν δομικά ένα σύστημα.

Πρέπει να συγκρουστούμε με όλες εκείνες τις δυνάμεις που εμπόδισαν να χτιστεί ένα αξιόπιστο κράτος δικαίου, το οποίο θα υπηρετούσε ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος παροχής υπηρεσιών. Αυτό το κράτος αποτελεί τη δική μας σύγχρονη αναπτυξιακή πρόταση. Από την άλλη, όπως οφείλουμε να μη βαπτίζουμε ως λαϊκό κάθε συντεχνιακό και λαϊκίστικο αίτημα, έτσι και δεν πρέπει να εκλαμβάνουμε ως λαϊκίστικο κάθε λαϊκό αίτημα.

Πεποίθησή μου είναι πως σήμερα χρειάζονται πολιτικές που θα καταλήγουν στη μείωση των ανισοτήτων στη βάση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου. Πολιτικές που θα εκφράσουν τη συμμαχία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την κοινωνική συνοχή και όχι τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η ιδιωτική οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η υγιής επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο κράτος παροχής υπηρεσιών στους τομείς κοινωνικής πολιτικής με ταυτόχρονη ύπαρξη κανόνων ανταγωνισμού είναι μία σύγχρονη αναπτυξιακή πρόταση. Για ένα νέο υγιές παραγωγικό μοντέλο με δημιουργία θέσεων εργασίας που θα φέρει την ανάπτυξη.

theocharopoulos sinedrio nd_2

Επιτέλους ήρθε ο καιρός στην χώρα μας να μην αντιπαρατίθεται ο δεξιός στον αριστερό λαϊκισμό, αλλά οι προτάσεις της κεντροδεξιάς για το πώς αυξάνεται καλύτερα το εθνικό προϊόν στις προτάσεις της κεντροαριστεράς τόσο για την αύξησή του όσο και για την δίκαιη κατανομή του. Ας μιλήσουμε για το αν η κοινωνική αναδιανομή γίνεται καλύτερα μόνο μέσω των μηχανισμών της αγοράς ή χρειάζεται και η ύπαρξη ενός υγιούς κοινωνικού τομέα παροχής υπηρεσιών. Ένα μεγάλο βήμα αναγκαίου εκσυγχρονισμού για την χώρα θα ήταν από αύριο να αρχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτά τα ζητήματα.

Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Θεωρώ ότι τα προβλήματα της χώρας μας είναι πλέον τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να επιλυθούν από κανέναν μόνο του και από οριακές πλειοψηφίες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική σε όλους τομείς. Πρέπει να παραιτηθεί και να δημιουργηθεί μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που με ορίζοντα τριετίας θα βγάλει οριστικά την χώρα από τα μνημόνια. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να στηρίζεται σε δεσμευτική προγραμματική συμφωνία, η οποία θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα υπάρχει έλεγχος εφαρμογής της. Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Πρέπει να γίνει όμως από όλους ένα βήμα πίσω για να υπάρξει διακομματική λύση εθνικής συνεννόησης χωρίς να μπλέξουμε σε νέες περιπέτειες εκλογών με κινδύνους νέας πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Ένα βήμα πίσω σημαίνει ο κ. Τσίπρας και οι αποτυχημένοι υπουργοί να αποχωριστούν τις καρέκλες της εξουσίας και εσείς να μην επιμείνετε στην διεξαγωγή εκλογών και να στηρίξετε μία τέτοια κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Τέλος θα ήθελα να κλείσω με το εξής. Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι της ΝΔ, μην κατηγορείτε συνολικά την Αριστερά για όσα συμβαίνουν σήμερα στην χώρα μας. Προέρχομαι από το χώρο της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς που σταθερά από την πρώτη στιγμή είναι υπέρ της Ε.Ε. και με πολιτικό κόστος απέναντι σε κάθε λαϊκισμό. Μην συγχέετε την σημερινή κυβέρνηση, που είναι ένας μηχανισμός εξουσίας, συνολικά με την αριστερά. Και σας το λέω γιατί στην Δημοκρατική Αριστερά εργαζόμαστε συστηματικά για τη νέα σοσιαλδημοκρατία ως μία σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση. Μακριά από κάθε λαϊκισμό που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί την χώρα.

Φίλες και φίλοι της ΝΔ, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το Συνέδριό σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.