Κατηγορίες
Γκυρίνης Παναγιώτης γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Δήμος Αλεξάνδρειας

Ο Γκυρίνης στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας & τι σηματοδοτείται

gkyrinis_grafeiodimarxouΑλλαγές σε αρκετούς σχεδιασμούς – τόσο σε τοπικό όσο και σε ημαθιώτικο επίπεδο – αναμένεται να προκαλέσει μετά το Πάσχα η συμμετοχή του δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και η πιο «βαθιά εμπλοκή» του με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η συμμετοχή του δημάρχου Αλεξάνδρειας στο συγκεκριμένο κομματικό όργανο(1), μόλις 2 χρόνια μετά από την εκλογή του τον Μάιο του 2014, σε δημοτικές που δεν ήταν καν ο «επίσημος» υποψήφιος του κόμματος (αφού η εκλογή έγινε με ψηφοδέλτιο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο «πολυσυλλεκτικό»), αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα πρωτίστως στο χώρο της συντηρητικής παράταξης – σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός πως από τον Οκτώβριο του 2014 έχει εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πολιτικόν δόγμα και η αλεξανδρινή… Ιερουσαλήμ

Το… προαιώνιο δόγμα της πολιτικής είναι πως οι εκλογές τελειώνουν την ημέρα της ψηφοφορίας και από την επομένη ξεκινούν οι κάθε είδους διεργασίες και ζυμώσεις για τις επόμενες εκλογές.

Επειδή μικρός τόπος είμαστε, δεν μένουν πολλά πράγματα στο απόλυτο σκοτάδι ούτε χρειάζεται αποκωδικοποιητής τελευταίας τεχνολογίας ώστε να αντιληφθεί κάποιος τι συμβαίνει, οι παροικούντες την «πολιτική Ιερουσαλήμ» του Δήμου Αλεξάνδρειας γνωρίζουν πως η συμμετοχή Γκυρίνη στα δυο αυτά όργανα – και ειδικά στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ – αλλάζει άρδην την κατάσταση, τον ισχυροποιεί σημαντικά και τον θέτει ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο που προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη και θα ήθελε «να ασχοληθεί» με τις εκλογές το 2019.

(ή μήπως ακόμη νωρίτερα;; θα προσθέταμε πονηρά σκεπτόμενοι…).

Τα ενδοπαραταξιακά του Γκυρίνη

Όσον αφορά τα εσωτερικά της παράταξης της πλειοψηφίας, η συγκεκριμένη εκλογή δεν φαίνεται πως θα επηρεάσει και πολύ την υφιστάμενη κατάσταση.

PLEIOPSIFEIADS2014-2019Οι πολιτικές καταβολές του Γκυρίνη ήταν και είναι γνωστές σε όσους τον στήριξαν και ήταν υποψήφιοι μαζί του το 2014 ή τον ψήφισαν.  Σχεδόν οι μισοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Π. Γκυρίνη δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ αλλά τον στήριξαν και τον στηρίζουν. Ο ίδιος έχει ήδη καταγεγραμμένο στο ιστορικό του την εκλογή με τον συνδυασμό του Λ. Κυρίζογλου στην ΠΕΔΚΜ ενώ σημαίνοντα στελέχη της διοίκησης, όπως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μπρουσκέλης έχουν εμπλακεί σε ψηφοφορίες ή σε κομματικές διαδικασίες που ουδεμία σχέση έχουν με την Νέα Δημοκρατία (δείτε ΕΔΩ σχετικά).

Επίσης, για να έχουμε όλο το κάδρο, οφείλουμε να σημειώσουμε πως σε λίγο καιρό θα βρισκόμαστε και στα μισά της θητείας που λήγει το 2019, εν αναμονή των αλλαγών που πιθανόν να γίνουν στη σύνθεση των μελών της Διοίκησης.

Άλλως ειπείν και με βάση τα έως τώρα δεδομένα: δεν αναμένεται να καταγραφούν ισχυροί κλυδωνισμοί εντός της ομάδας του δημάρχου. Η πολιτική του καταγωγή και πορεία είναι γνωστή και πλήρως αποδεκτή από όλους τους συμβούλους του – σε όποια θέση κι αν βρίσκονται ή βρεθούν στο μέλλον (πιθανή αλλαγή στάσης συμβούλων του θα σημαίνει άλλα πράγματα που θα έχουν ξεκάθαρα προσωπική χροιά). Όπως κι αν το δει κανείς, η συμμετοχή του δημάρχου σε κομματικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας είναι φυσικό επακόλουθο του προσωπικού πολιτικού στίγματός του. Η έκπληξη θα ήταν να τον βλέπαμε π.χ. σε όργανο του ΚΚΕ !! Άλλωστε, ένας ενεργός πολιτικά άνθρωπος οφείλει να δίδει το πολιτικό του στίγμα, και σε προσωπικό επίπεδο ο ίδιος ο Γκυρίνης το έχει δώσει πολλές φορές: κεντροδεξιά.

Τι αναμένεται εκτός δημοτικής ομάδας

Η «σχετική νηνεμία» δύσκολα θα ισχύσει για τους χώρους εκτός δημοτικής παρατάξεως Γκυρίνη.

Η ουσιαστική αναβάθμισή του στον χώρο του κόμματος του Κούλη – τη στιγμή μάλιστα που στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ είχε στηρίξει τον Τζίτζι – αναμένεται να επηρεάσει τα σχέδια και τις κινήσεις τόσο στην αντιπολίτευση (που κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές έχοντας τις ευλογίες της ΝΔ και την ανοιχτή στήριξη σημαινόντων στελεχών) όσο και τον σχεδιασμό άλλων ενεργών ΣΟΒΑΡΩΝ στελεχών της συντηρητικής παράταξης που βρίσκονται εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

——

(1) Η Πολιτική Επιτροπή είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ δύο Συνεδρίων. Συγκροτείται από μέλη που εκλέγονται από το τακτικό Εθνικό Συνέδριο και από μέλη που συμμετέχουν σ’ αυτήν εξ αιτίας της ιδιότητας ή του αξιώματός τους (ex officio). Η θητεία των μελών της Πολιτικής Επιτροπής διαρκεί μέχρι το επόμενο τακτικό Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος.

2 απαντησεις στο “Ο Γκυρίνης στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας & τι σηματοδοτείται”

ΚΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ. ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ή ΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.