Κατηγορίες
Οικονομία

Οικονομία: υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε τον αιώνα τον άπαντα!

spizzoliΌσο πλησιάζουμε στην 27η Ιουνίου (ημερομηνία κατά την οποία επεβλήθησαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων), τόσο η ιστορία με τις τράπεζες και τα capital controls και τις υποτιθέμενες “χαλαρώσεις” παρουσιάζει τα.. “ενδιαφέροντά” της!

Ανά διαστήματα ανακοινώνονται «χαλαρώσεις», που στην ουσία ενδιαφέρουν παρά ελάχιστους (μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού οι κατηγορίες πολιτών που κάπως έχουν “ευνοηθεί” από τις αλλαγές). Η οικονομία χωρίς την πλήρη επαναφορά του τρόπου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην 26η Ιουνίου του 2015 είναι καταδικασμένη, ειδικά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στη χώρα και απευθύνονται στο ελληνικό κοινό.

Η άντληση ρευστότητας αλλά και οι δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους – ιδίως αυτές που ανταγωνίζονται μέσα στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις με ομοειδές αντικείμενο δραστηριότητας – είναι μηδαμινές.

Αποτέλεσμα μαθηματικώς βέβαιο: κάποια στιγμή όλες αυτές θα κλείσουν, καθώς έχουν εκ των πραγμάτων εξαναγκαστεί να έχουν ως κέντρο αναφοράς τους ένα πλήρως αντιαναπτυξιακό και ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα. Και φυσικά την τρύπα που δημιουργείται όταν θα κλείνουν οι επιχειρήσεις αυτές θα έρχονται να την καλύπτουν αποκλειστικά και μόνμο ξένες επιχειρήσεις (που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν λίγες πιθανότητες να διεισδύσουν και εν συνεχεία να διατηρηθούν στην ελληνική αγορά).

Όσο για την «στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές» που πολλοί ονειρεύονται, αυτές έχουν ακόμη πολύ δρόμο να κάνουν, μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό σημείο.

Το ίδιο και η επιστροφή της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επιχειρήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα… Πρώτα θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως έχει εκλείψει ο κίνδυνος κουρέματος και μετά οι Έλληνες θα επιστρέψουν στις τράπεζες. Όμως και πάλι, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ανοίξει η αγορά- αλλά κυρίως να εξασφαλιστεί η σταθερότητα που δεν έρχεται σίγουρα με δηλώσεις “δανειστών” και “φίλων” που θέλουν κι άλλα μέτρα (και που, επιεικώς, εκβιάζουν για το οτιδήποτε).

Αγορά και οικονομία με Μνημόνια, υφεσιακά μέτρα, υπέρμετρη φορολόγηση και capital controls εν ισχύ δεν πρόκειται να ανοίξει τον αιώνα τον άπαντα, ας το πάρουμε είδηση …!