Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας: με μια ματιά, τα βασικά (προ ημερησίας) θέματα που συζητήθηκαν

dimsymv416Με συγκεκριμένα και “αναμενόμενα” θέματα ασχολήθηκε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας, το οποίο συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου στην Αλεξάνδρεια.

Βασικό θέμα συζήτησης, όπως άλλωστε ήταν φυσικό, ήταν οι εξελίξεις στο προσφυγικό και ο αντίκτυπός του στην περιοχή μας.

Για το θέμα πληροφόρησε το Σώμα και τους κατοίκους ο δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης. Όπως ανέφερε, οι πρόσφυγες που βρίσκονταν το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας ανέρχονται στους 665, εκ των οποίων οι 233 είναι άνδρες, οι 162 είναι γυναίκες, τα 239 είναι παιδιά και 31 βρέφη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πρόσφυγες είναι από τη Συρία.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, η απόφαση για τον αριθμό των προσφύγων είναι από αλλού, κύριο μέλημα είναι να μην ξεπεραστεί ο αριθμός που σήμερα υπάρχει (ο αρχικός σχεδιασμός ανέφερε 1.200 άτομα) και πως η πληροφόρηση του είναι πως δεν θα δεχθεί το κέντρο της Αλεξάνδρειας άλλους.

Στο ίδιο θέμα, ο Γ. Σπυρίδης της ελάσσονος αντιπολίτευσης χαρακτήρισε αξιέπαινη τη δουλειά που έγινε τόσο από τον Στρατό για την προετοιμασία του κέντρου φιλοξενίας, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε «κακόγουστα αστεία» και «κακόβουλες φήμες» που κυκλοφορούσαν όλες τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το θέμα.

Ο Χρ. Αλευράς της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε στην κατανομή που έγινε στην Ημαθία (με τη Βέροια να έχει περίπου 300 ενώ στην Αλεξάνδρεια με τον μισό χώρο ο αριθμός είναι ήδη υπερδιπλάσιος). Στην επισήμανση Αλευρά αναφέρθηκε και ο δήμαρχος, αφού όπως είπε πρόκειται για ανακολουθία και ανισοκατανομή. Η οποία όμως «αιτιολογείται» από το γεγονός ότι στη Βέροια οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε οικήματα ενώ στην Αλεξάνδρεια έγινε χρήση σκηνών.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το ΔΣ ήταν οι αλλαγές που έχουν επέλθει, με απόφαση του Δημάρχου, στα του προσωπικού του Δήμου. Το θέμα έθεσε στο ΔΣ ο εκτελών χρέη αρχηγού της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Κ. Βενιόπουλος.

Ζήτησε ενημέρωση από τον δήμαρχο για το θέμα των αλλαγών που επιφέρει απόφασή του που τροποποιεί μια προηγούμενη απόφαση της προηγούμενης διοίκησης σχετικά με δημοτικούς υπαλλήλους και άφησε αιχμές για «ευνοιοκρατία» και για εξαιρέσεις υπαλλήλων. Απαντώντας ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως «βελτιωμένη» την απόφασή του για το θέμα των υπαλλήλων και είπε πως η απόφαση του 2011 της προηγούμενης διοίκησης δεν ήταν σωστή, πως λόγω της απόφασης της διοίκησης Δημητριάδη ο Δήμος πιθανόν να επιβαρυνθεί με περίπου 200.000 ευρώ για καταβολές επιδομάτων σε υπαλλήλους του Δήμου ενώ ρώτησε τον ερωτώντα πρώην αντιδήμαρχο γιατί δεν εκπλήρωσε η προηγούμενη διοίκηση υποχρεώσεις που δημιούργησε η δική της απόφαση.

«Αν υπήρχε οικονομική δυσχέρεια, δεν τα δώσαμε (…) Απορώ γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η αλλαγή, εγώ αυτό σας ρώτησα και εσείς πήγατε στο οικονομικό μέρος», ανταπάντησε ο πρώην αντιδήμαρχος. «Δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτοί που εγκαλούνται για αυτό το γεγονός» απάντησε ο δήμαρχος για την καταβολή του επιδόματος, δηλώνοντας πως το συγκεκριμένο θέμα (καταβολή του επιδόματος) εξετάζεται. «Υπάρχουν δρόμοι και τρόποι να τα διεκδικήσουν» είπε χαρακτηριστικά.