Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος

Απ. Βεσυρόπουλος: “H κυβέρνηση διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αντί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων & να “χτυπήσει” τη φοροδιαφυγή”‏

vesiropoulos-vouli2Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τα προβλήματα λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης και της αναποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων, κατέθεσαν 44 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Φορολογικής Πολιτικής και Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Με αφορμή την επίκαιρη Επερώτηση, ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διέλυσε το ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν έλεγχοι σε 36.000 ανέλεγκτες υποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται 2.500 υποθέσεις που συνδέονται με εισαγγελικές παραγγελίες και οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του χρόνου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σύμφωνα με ομολογία του Υπουργού Αναπληρωτή Οικονομικών, έκανε τους λιγότερους ελέγχους το 2015 στη λίστα Lagarde. Το 2013 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 258 υποθέσεις, το 2014 σε 143 υποθέσεις και το 2015 με στοιχεία έως τις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε ο έλεγχος σε 80 μόνο υποθέσεις. Ακόμα και τα ποσά που βεβαιώθηκαν το 2015, για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση, αποτελούν, στο σύνολο τους, προϊόν των ελέγχων και της δουλειάς που έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το Δημόσιο έχει μια απώλεια εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων της τάξης των 300.000.000 ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εγκατέστησε το σύστημα εκροών – εισροών στο 98% των πρατηρίων αλλά από τότε δεν έχει γίνει τίποτα, όπως η εγκατάσταση συστήματος εκροών – εισροών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, μέσα από το σύστημα εισροών – εκροών, από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα την κατάθεση νομοθετικών ρυθμίσεων, με φορολογικά και επιχειρηματικά κίνητρα, για τη διεύρυνση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, παρά το γεγονός, ότι στο ζήτημα αυτό, μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά την αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα λόγω των capital controls, η Ελλάδα παραμένει προτελευταία στην Ευρώπη.

Επίσης, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει μείωση των προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες, στις διατραπεζικές συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Υπάρχει ολιγωρία στο ζήτημα της καταπολέμησης της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων, με αποτέλεσμα η απώλεια εσόδων του Δημοσίου από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων να υπερβαίνει το 1,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αντί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων και να επιφέρει καίρια χτυπήματα στη φοροδιαφυγή».