Κατηγορίες
εκδηλώσεις

Αλεξάνδρεια: πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τον Μιχ. Χαραλαμπίδη

xaralambidis alex 2016041825Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αλεξάνδρεια η ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη με θέμα «Ελληνική ποιότητα και ανάπτυξη. Ας μιλήσουμε σοβαρά για την Ανάπτυξη» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αλεξάνδρειας και τον Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων.

Στην ομιλία, την οποία παρακολούθησαν πάρα πολλοί συνδημότες μας, ο Μιχ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα, εστιάζοντας κυρίως τόσο στο πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια («στη χώρα υπάρχει ένα πρόβλημα αντιπροσώπευσης – απόδειξη είναι η μεγάλη αποχή», είπε και συνέχισε λέγοντας πως το πρόβλημα εστιάζεται επίσης στο «περιεχόμενο» των προτάσεων των πολιτικών και των κομμάτων) όσο και στις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από διάφορους τρόπους (όπως η ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, όπως ο αγροτικός ή ο τουριστικός).

Όσον αφορά την Αλεξάνδρεια και τις προοπτικές της περιοχής ανέφερε κάτι που έχει ιδιαίτερο νόημα: «όταν σε λένε Αλεξάνδρεια, είσαι ήδη πολύ μπροστά», είπε χαρακτηριστικά. Οριοθέτησε την αλλαγή που θα πρέπει να επέλθει ως «επαναθεμελίωση», ώστε η πόλη να βρει τη δική της ταυτότητα και να παίξει τον δικό της αυτόνομο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

xaralambidis alex 2016041807

xaralambidis alex 2016041809

xaralambidis alex 2016041810

Μιλώντας γενικότερα, ανέφερε πως οι προοπτικές της χώρας θα ήταν διαφορετικές αν στον πανεπιστημιακό χώρο γίνονταν συγκεκριμένες κινήσεις που θα βοηθούσαν (π.χ. εμβάθυνση στις ελληνιστικές σπουδές, που συνδέονται με πολλά πράγματα), αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών ώστε να αυτές με τη σειρά τους να προσελκύσουν επενδύσεις και επενδυτές, καθώς και στην «γαστρονομική γεωργία» που θα μπορούσε επίσης να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επίσης επεσήμανε με τον δικό του τρόπο κάτι ακόμη, που σχετίζεται με την ανάπτυξη στο μέλλον, το αστικό (και όχι μόνο) τοπίο και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν: «όσες περιοχές θα είναι όμορφες θα είναι και πλούσιες – όσες είναι άσχημες θα είναι φτωχές» επεσήμανε, συσχετίζοντας οικονομία και προοπτικές με το περιβάλλον και την εικόνα που παρουσιάζει η κάθε περιοχή.

xaralambidis alex 2016041816

xaralambidis alex 2016041804

Και κάτι για το τέλος, με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα. Αναφερόμενος στην αρχή της κουβέντας στο θέμα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά αλλά και στην αναγκαιότητα να γίνονται εκ του σύνεγγυς συζητήσεις, διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτών (πράγματα που όντως έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο) είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Η Δημοκρατία δεν είναι like».

Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις.